zlato

Zlato je sredstvo za zavarovanje kapitala podjetja in družinskega proračuna

Odkupna cena zlata se močno spreminja glede na ponudbo in povpraševanje na trgu, ki je v času krize precej drugačno, kot je v času gospodarske rasti. Ljudje zlato, srebro in dragulje že več kot 5000 let kupujejo iz ljubezni do vsega, kar se sveti in je privlačno. Zlato ima vrednost zato, ker je poleg srebra in bakra žlahtna kovina, ki ne izgublja vrednosti, saj ne oksidira. Malo lahko potemni, ko se ga spolira, se spet sveti kot prej. Zanimivost pri zlatu je, da je edina kovina, katere odkupna cena zlata je po  vsem svetu enaka, če jo poznamo. Od kar zlato obstaja kot sredstvo, njegova vrednost vztrajno a počasi raste, cena pa niha glede na povpraševanje in ponudbo.

Zlato je že od nekdaj za ljudi zelo privlačno in so ga uporabljali za menjavo in kupovanje, predvsem pa za hranjenje vrednosti lastnega kapitala. To pomeni, da so ljudje zlato v fizični obliki, kot neobdelano surovo kovino, ali kot obdelano v obliki zlatih kovancev, ploščic in palic ter nakita, imeli pri sebi za garancijo ohranjanja svojega kapitala, torej vrednosti. Zlato je garancija za to, da če vse propade, se ga lahko proda ali menja in se pridobi tisto, kar človek potrebuje za življenje. Kakšna je v tistem trenutku odkupna cena zlata, pa je odvisno samo od povpraševanja in ponudbe na trgu in od našega znanja, da nas ne opehari kakšen pohlepnež, zato zlata nikoli ne prodajte prvemu pnudniku.

Zlato je zelo stabilno sredstvo, saj deluje antiinflacijsko in inflaciji zbija ceno. Takrat se cena zlata dviga. Večja, kot je kriza, bolj ljudje povprašujejo po nečem stabilnem, zato je povpraševanje po zlatu izjemno. Ker pa je zlato v zelo omejenih količinah, se njegova cena dviga in nazadnje ga zmanjka, kot smo priča situaciji sedaj. Odkupna cena zlata je precenjena in bo čez čas padla, trenutno jo povzroča strah pred propadom gospodarstva. Sedaj kupovati zlato ni prav smiselno razen v primeru, da ga želite obdržati za zelo dolgo obdobje, na primer za 20 ali več let, ko je možno, da bo cena zlata še višja, vendar tega nihče ne ve. Zlato se kupuje, ko pade cena, to pa je v dobrih ekonomskih časih.

Odkupna cena zlata je po vsem svetu enaka, kar ne velja za nobeno drugo kovino. Cena železa na primer v primerjavi z zlatom, srebrom ali bakrom je nizka zato, ker je železo kovina, ki propada. Sčasoma jo razje rja, zato je železa vedno manj in na koncu izgine. Z zlatom, srebrom in bakrom se to ne zgodi. Zlato in srebro sta zelo likvidna, kar pomeni, da se ju lahko hitro spremeni v denarno valuto oziroma gotovino. Zato tudi predstavljata zaščito pred inflacijo in propadom kapitala podjetja ali družinskega proračuna.

Da se odkupna cena zlata močno lahko spremeni, je vzrok v tem, da sistem manipulira z zlatom preko države, ki dovoljuje razne sklade, kot so ameriški ETF, ATI, IRF, 401k, IRA, v Evropi pa so to pokojninski in zavarovalniški skladi. Države manipulirajo tudi preko delnic in obveznic, ki pa niso gotovina, kar pomeni, da tisto, kar nimamo v lastnih rokah, dejansko sploh ni naše in lahko izgubimo. Zato se izogibajte raznim delnicam, ki obljubljajo, da nadomeščajo vlogo zlata, ker to enostavna ne drži. Bolje je imeti vsaj zlat nakit, ki je vaša fizična lastnina in se jo da prodati, kot nekaj, kar je obljuba na papirju.

Odkupna cena zlata na trgu se zniža, ko se količina zlata, ki jo imajo v lasti velike korporacije in bogati posamezniki, država in tudi običajni ljudje, sproti na trg in je zlata glede na povpraševanje dokaj dovolj.

Pri nakupu zlata je potrebno biti zelo previden, ko gre za čistost zlata in velikost palic ali ploščic. Kupuje se samo pri preverjenih verificiranih prodajalcih, saj se marsikdaj v zlato mešajo druge kovine, zato je nečisto in če ga hočete prodati, boste zelo presenečeni, ker bo odkupna cena zlata bistveno manjša, kot ste vi zanj dali ali celo ne bo imel neke prave vrednosti. Kosi zlata ne smejo biti veliki, palic se sploh ne kupuje, ker so predrage in se jih v krizi ne da prodati. Najbolje je kupiti stare kovance in manjše, lažje zlate ploščice, ki ne presegajo 32 g, ali pa seveda nakit. Nujno preverite, kako čisto je zlato, koliko karatov ima, najbolje da je označeno z 99,9, kar pa je redko.

Če boste zlato prodajali, se je potrebno dobro pozanimati in že prej in preveriti pri več odkupovalcih, kako je s postopki odkupa in s cenami. Odkupna cena zlata se lahko od prodajalca do prodajalca razlikuje tudi do 30 %, kar lahko nanese precejšen znesek pri večji količini zlata. Vedno pa je odkupna cena zlata nekje do 13 % nižja od prodajne, saj ima zlatar potem s tem zlatom še dodatne stroške predelave. Ceno zlata lahko izračunate sami tako, da na spletu pogledate cenike odkupa zlata pri preverjenih odkupovalcih, preverite na pečatu, koliko ima karatov in pomnožite ceno z karati. Karat je osnovna enota, s katero se meri masa dragih kamnov in čistosti zlata ter označuje delež čistega zlata v tisočih delih zlate zlitine. Tako se boste z informacijami že prej oborožili, da boste lahko dobili za zlato največ, kar je možno v danem trenutku.

Zanimivo je, da glede na to, da industrija zlata obstaja že toliko stoletij, je danes ena najmanj razvitih industrij, saj skozi čas do zdaj povpraševanje po zlatu ni bilo ravno veliko. Zadnje čase se ta industrija bolje razvija, ker je zaradi krize povpraševanje večje, odkupna cena zlata pa je zelo visoka. Takrat zlatokopi odkrivajo nove zaloge zlata in odpirajo nove rudnike, zato se v njih takrat splača vlagati. Če res odkrijejo dobro žilo zlata, so vsi profitirali, v nasprotnem vložek izgubite.

V kriznih časih odkupna cena zlata lahko zelo niha in je povsem odvisna od povpraševanja ter ponudbe. Zlato je zanimivo in varno naložbeno sredstvo, nad katerim dejansko države, centralne banke in finančna industrija nimajo nadzora. Sistem poskuša nadzirati ceno zlata tako, da skušajo finančni sistemi odkupiti delnice podjetij, ki imajo zlate rudnike, nato napihnejo vrednost delnic, kar napihne tudi ceno zlata in tako se manipulira odkupna cena zlata.

Nasvet za podjetja ali posameznike je, da kar vam ostane od čistega prihodka, bi morali na dolgi rok vložiti od 10 do 15 % v zlato, kot zlato rezervo za krizne čase, saj je to zanesljiva garancija, da boste v času krize pokrili finančno luknjo,  ali nelikvidnost podjetja in družinskega proračuna. Takrat bo tudi odkupna cena zlata visoka, tako da boste imeli profit.

Avtor