kriptovalute za začetnike

Kriptovalute za začetnike – katere so najprimernejše?

V zadnjih nekaj letih so kriptovalute požele veliko zanimanje širše javnosti, saj predstavljajo dokaj enostaven način zaslužka, za katerega potrebujete le računalnik ali mobilno napravo ter nekaj denarnih sredstev za začetni vložek. Kljub dokaj enostavni uporabi, pa se je marsikdo pri trgovanju s kriptovalutami že močno opekel, zato vam predstavljamo nekaj nasvetov o tem, katere so najprimernejše kriptovalute za začetnike, kako se lotiti trgovanja ter predvsem, kako pri vsem skupaj poskrbeti za varnost svoje internetne identitete in financ.

Kako začeti s trgovanjem s kriptovalutami?

Kot smo že omenili, so kriptovalute za začetnike lahko zelo enostavne. Izbrati morate kriptomenjalnico in kriptobanko, vložiti lastna sredstva v izbrano kriptovaluto in nato z njo trgujete, oz. rudarite skladno s tempom izbrane kriptovalute. Toda če želite poleg izkušnje trgovanja s kriptovalutami doživeti tudi občutek, kako je prejeti dober zaslužek, vam svetujemo, da se trgovanja lotite z večjo premišljenostjo.

Kriptovalute za začetnike naenkrat prinesejo zelo veliko informacij, ki jim boste na začetku težko sledili ali jih razumeli, zato je zelo priporočljivo, da se pred samim začetkom trgovanja o njih dobro izobrazite. Prvi korak je že ta, da se odločite, v katero kriptovaluto želite investirati. Trenutno obstaja več kot tisoč različnih kriptovalut, ki se med seboj razlikujejo po vrednosti, načinu trgovanja, stabilnosti in ostalih namenih uporabe. Zato je zelo pomembno, da se pozanimate, katere so primerne kriptovalute za začetnike. Po navadi so to tiste, ki nimajo visoke vrednosti in si njihov nakup lahko privošči povprečen uporabnik, hkrati pa je po njih veliko povpraševanje. Ko boste v ožji izbor vključili 3-4 različne kriptovalute, si dobro oglejte tudi graf spreminjanja njihovih vrednosti. Preučite, kako se je spreminjala vrednost posamezne kriptovalute v zadnjih nekaj letih in skušajte odkriti vzroke za večja odstopanja. To vam bo pomagalo izbrati pravi trenutek za nakup izbrane kriptovalute. Zagotovo je namreč v vašem interesu, da investirate v kriptovaluto v trenutku, ko je njena vrednost čim nižja, ter da jo uspešno iztržite, ko njena vrednost kar najbolj naraste.

Ko imate že izbrano kriptovaluto, pa je napočil čas, da izberete ustrezno kriptoborzo, preko katere boste lahko trgovali s svojimi kriptovalutami. Kriptovalute za začetnike, pa tudi za izkušene trgovalce lahko namreč kupite le prek kriptoborze. Trenutno obstaja več kot 10 000 različnih kriptoborz, med katerimi vsaka deluje kot neke vrste samostojni otok. Vsaka kriptoborza kupi izbrane kriptovalute po tržni ceni, nato pa jih proda svojim uporabnikom glede na vrednost, ki jo oblikujejo. Večje, kot je povpraševanje po določeni kriptovaluti, višja bo njena vrednost. Ko torej izbirate kriptoborzo, prek katere bi želeli trgovati, naj vam bodo glavna merila za izbor kriptovalute, ki jih posamezna borza ponuja v trgovanje, nihanje vrednosti kriptovalut v primerjavi z ostalimi borzami, velikost borze in nenazadnje tudi varnost. Svet kriptovalut se trenutno namreč nahaja v nekakšni sivi coni, zato ga zakoni še razmeroma slabo določajo, kar lahko izkoristijo tudi spletni nepridipravi in vas tako na slabo zavarovani borzi lahko oškodujejo ne le za dobiček, ampak tudi za vložek, ki ste ga investirali v kriptovalute. .

Katere kriptovalute za začetnike so najprimernejše?

Vsak začetnik, ki vstopa v svet trgovanja s kriptovalutami, se mora zavedati, da so kriptovalute za začetnike in vlaganje v njih nekaj popolnoma drugega, kot vlaganje v plemenite kovine ali druge vrednostne naložbe. Res pa je tudi, da kriptovalute za začetnike lahko že zelo hitro prinesejo uspešen dobiček, če se trgovanja seveda lotite na pravi način. Svetujemo vam, da si na začetku izberete kriptovaluto, ki nima zelo visoke osnovne cene, hkrati pa ima dober potencial, da boste iz nje lahko veliko iztržili. Ena izmed takih je zagotovo ripple, v zadnjem času pa se hitro uveljavlja tudi kriptovaluta pi. Prednost kriptovalut z nižjo vrednostjo osnovne enote je zagotovo v tem, da vam na začetku, ko se s svetom kriptovalut šele spoznavate, vanje ni treba vložiti celega bogastva le za to, da lahko začnete trgovati. Priporočljivo je namreč, da začnete z manjšimi koraki, ki jih počasi nadgrajujete z novimi znanji in tudi višjimi denarnimi vložki. Velik potencial kriptovalut se namreč skriva ravno v njihovi nestabilnosti, zato vam res priporočamo, da vanje vložite toliko sredstev, da tudi če se vam vse ponesreči in sredstva izgubite, to ne bo ogrozilo vašega običajnega življenjskega standarda.

Kako poskrbeti za ustrezno varnost?

Ko se učite o tem, kako delujejo kriptovalute za začetnike, pa je zelo pomembno tudi to, da se dobro poučite o vidiku varnosti. Kot smo že omenili, področje kriptovalut še ni najbolje opredeljeno z zakoni, saj se zakonodaje za njih še pišejo, kar pomeni, da se vam lahko zgodi, da postanete žrtev spletne prevare. Prvi korak, ki ga zapoveduje vlaganje v kriptovalute za začetnike je ta, da premišljeno izberete borzo kriptovalut. Evropske borze kriptovalut namreč že nadzira zakonodaja, ki določa, da morajo borze preverjati svoje uporabnike in preprečevati pranje denarja.

Poleg tega pa bodite previdni s podajanjem svojih osebnih informacij, zlasti glede predajanja številk osebnih dokumentov, bančnih računov, PIN številk. Naj vas tudi tukaj vodi geslo, da ni vse zlato kar se sveti.

Kriptovalute za začetnike lahko predstavljajo velik stres, toda ko pobližje spoznate sistem trgovanja z njimi, v njih zelo hitro prepoznate velik potencial, ki se ga vsekakor splača izkoristiti.

Avtor