gibanje cene zlata

Vlaganje v zlato za začetnike – gibanje cene zlata, tipi vlaganja…

Vlagati v zlato? Kako in zakaj? Na kakšne načine? Kako se spreminjajo cene zlata? Kdo zna gibanje cene zlata natančno napovedati (če sploh kdo)? Odgovore na ta vprašanja najdete v spodnjem zapisu.

Zakaj kupovati zlato?

Zlato s prav posebnim svojim sijajem in čudovito barvo ljudi privlači že od pamtiveka, zato je morda logično, da je skozi zgodovino postalo in ostalo eno najzanimivejših in najstabilnejših oblik vlaganja. Gibanje cene zlata je bilo skozi stoletja, za razliko od drugih dobrin, bolj kot ne stabilno, kar pomeni, da je zlato imelo vedno približno enako vrednost. Na kratki rok je gibanje cene zlata sicer zelo volatilno (t.j. precej niha), vendar je v preteklosti na zelo dolgi rok v glavnem obdržalo svojo ceno. Ljudje, ki kupujejo fizično zlato, s predajanjem iz generacije v generacijo že od nekdaj predajajo tudi svoje bogastvo. Zlato kot kovina ima posebne lastnosti, kot sta nizka točka taljenja in dejstvo, da mu korozija, za razliko od nekaterih drugih kovin, ne pride do živega.

Gibanje cene zlata izkazuje takoimenovano pozitivno elastičnost, kar pomeni, da z večanjem povpraševanja po zlatu raste tudi njegova cena. Cena se dviga tudi s povečevanjem življenjskih stroškov, zaradi česar je zlato odlična zaščita pred inflacijo. Od tod tudi nasvet, da se splača kupovati zlato, ko opazite, da vrednost vaše valute upada. Ko valuta izgublja kupno moč, zlato namreč pridobiva na vrednosti.

Vlaganje v zlato je tudi odličen način, da poskrbite za razpršenost svojega naložbenega portfelja in si tako zagotovite večjo varnost pri investiranju. Glavni razlog za razpršen naložbeni portfelj je preprost: če vam ena vrsta investiranja propade, ste varni vsaj na drugih področjih. Povezava med zlatom in drugimi finančnimi instrumenti, na primer delnicami, je bila vedno negativna, kar pomeni, da je z dviganjem cen enega padala cena drugega; ko je bilo gibanje cene zlata pozitivno, je bilo gibanje cene delnic negativno in obratno. Z razpršenim naložbenim portfeljem zagotovite, da je vrednost vsaj enega od finančnih instrumentov, v katere vlagate, vedno v porastu. Da zmanjšate tveganje in volatilnost vaših investicij, se splača v naložbenem portfelju kombinirati delnice, obveznice in zlato.

24 karatov, 14 karatov …

Če zlato kupujete z namenom investicije, je najboljša opcija, da kupite 24-karatno zlato. Kaj pa pomeni, da je zlato x-karatno? Številka predstavlja delež zlata v kosu, izražen s 24-tinami. 24 karatno zlato torej vsebuje 24/24 zlata, kar pomeni, da je vsebnost zlata v kosu 99,9-odstotna ali več. Manjša, kot je številka, več drugih kovin in manj zlata vsebuje kos, kar pomeni, da je tudi njegova vrednost manjša. Vsak kos zlata mora biti označen z žigom, ki pove, koliko karatno zlato držimo v rokah. 24 karatno zlato ima oznako 999,9, 22 karatno zlato ima oznako 916, 18 karatno zlato ima oznako 750, 14 karatno zlato ima oznako 585, 9 karatno zlato ima oznako 375, 8 karatno pa 333.

V kakšnih oblikah lahko vlagate v zlato?

Začetniki ob vlaganju v zlato verjetno najpogosteje pomislijo v nakup zlatih palic ali nakita, a to nista edini obliki zlata, v kateri lahko vlagate.

Nekateri tipi investitorjev preferirajo fizično zlato, torej zlate kartice, palice, kovance ali nakit. A s tem, da doma hranite kakršnokoli, še posebej večjo, količino zlata, precej tvegate. Ne samo, da morate poskrbeti za varnost vašega doma ali plačati hranjenje v sefu za to namenjenih ustanov, pozorni morate biti tudi na ponaredke. Poleg tega je tržna cena zlata ponavadi kar precej pod ceno naložbenega zlata in je seveda odvisna od čistosti zlata.

Če vam je vseeno, ali imate zlato fizično v lasti, želite pa se izogniti stroškom in varnostnim tveganjem, ki so povezana s fizičnim lastništvom zlata, so boljša rešitev naložbeni skladi zlati ETF (exchange-traded funds). Kupujete in prodajate lahko enote teh skladov, ne morete pa jih unovčiti za fizično zlato.

Najbolj tvegano, a potencialno tudi najbolj donosno je investiranje v delnice zlatih rudnikov. Tovrstna podjetja nosijo s seboj svoja tveganja, cene delnic pa precej nihajo.

Je gibanje cene zlata mogoče natančno napovedati?

Na kratko povedano: Ne. Prihodnosti ni mogoče napovedati, lahko pa o njej sklepamo glede na sedanjost in preteklost. Povsem enako je s ceno zlata. Glede na pretekle trende sicer lahko ugibamo, kakšno bo gibanje cene zlata v prihodnosti in marsikdo obljublja, da zna natančno napovedati, kako se bo cena zlata gibala v naslednjih dneh, tednih, mesecih … A to so žal samo ugibanja, ki se lahko izkažejo za pravilna, lahko pa analitike preseneti kak nepričakovan dogodek in vse njihove napovedi obrne na glavo.

Če povzamemo: Gibanje cene zlata je na dolgi rok minimalno in vas lahko zaščiti v primeru upadanja vrednosti vaše valute ali drugih ekonomskih in geopolitičnih kriz. Povsod po svetu predstavlja luksuzno dobrino in fizično zlato lahko nesete s seboj, kamor greste. Zlato vas ščiti pred inflacijo in deflacijo. Celo v primeru kolapsa bančnega sistema vas lahko zlato reši pred težavami in finančno negotovostjo.

Avtor