cena goriva na avtocesti

Cena goriva na avtocesti praviloma višja kot drugod

Še pred nekaj leti je bila pri nas cena goriva na avtocesti enaka ceni goriv na vseh preostalih cestah, danes, ko v Sloveniji cene pogonskih goriv niso več regulirane s strani države, pa je situacija nekoliko drugačna. Če povemo na kratko, je cena goriva na avtocesti pogosto višja kot na lokalnih cestah, saj ponudniki po novem sami določajo cene. A pri tem se vseeno ne ozirajo le po dobičku, kot boste videli v nadaljevanju.

Kakšna je cena goriva na avtocesti?

Če vas zanima, kakšna je cena goriva na avtocesti, se vam ni treba zapeljali na avtocestne bencinske servise, ampak lahko cene mirno pregledate na spletu. Da ne boste preveč brskali, smo kratko primerjavo cen goriva po državi naredili mi. Primerjali smo cene različnih pogonskih goriv na različnih lokacijah:

  • Počivališče Voklo na gorenjski avtocesti (ponudnik A): NMB-95 na dan 21. januar 2021 znaša 1,102 evra na liter, NMB-100 1,255 evra na liter, dizelsko gorivo pa 1,147 evra na liter.
  • Ravbarkomanda na primorski avtocesti (ponudnik B): NMB-95 znaša 1,116 evra na liter, NMB-100 1,149 evra na liter in dizel 1,164 evra na liter.
  • Podsmreka na dolenjski avtocesti (A): cena goriva na avtocesti je enaka kot na Voklem, saj gre za istega ponudnika.
  • Tudi na Lopati na štajerski avtocesti so cene enake kot na preostalih dveh servisih ponudnika A.
  • Na Lukovici (štajerska avtocesta) so cene enake kot na Ravbarkomandi, le 100-oktanski bencin je tu nekoliko dražji – 1,275 evra na liter.

Vidimo lahko, da se cena goriva na avtocesti v Sloveniji razlikuje zlasti glede na to, pri katerem ponudniku se boste odločili natočiti gorivo. Pogosto niti nimate velike izbire, sploh če ste z gorivom že precej na tesnem, naslednji bencinski servis z ugodnejšimi cenami pa je še precej oddaljen.

Pri 40 litrih goriva skoraj 3 evre prihranka

Marsikdo pa med vožnjo pomisli, da bi z avtoceste zavil na bližnji bencinski servis v kakšnem naselju ali ob lokalni cesti. Pa se to splača? Preverili smo še cene na nekaterih drugih servisih, kjer bi pričakovali nižje cene:

  • Na Jesenicah (ponudnik A) boste za liter NMB-95 odšteli 1,072 evra, za dizelsko gorivo pa 1,124 evra.
  • V Kozini (B) NMB-95 stane 1,071 evra na liter, NMB-100 1,220 evra, dizel pa 1,124 evra na liter.
  • V Ivančni Gorici (A) veljajo enake cene kot na Jesenicah, le da imajo tu na voljo tudi 100-oktanski bencin po ceni 1,205 evra na liter.
  • V Slovenskih Konjicah (B) pa veljajo enake cene kot v Kozini.

In če se vam zdi, da teh nekaj centov manj v resnici ne pomeni nič, raje preračunajmo, koliko lahko prihranimo, če v vozilo natočimo 40 litrov goriva. Cena polnega rezervoarja 95-oktanskega bencina se po zgornjih podatkih na avtocesti ali pa v naselju lahko razlikuje kar za 1,8 evra. Za eno kavico bo dovolj, kajne?

Pri 100-oktanskem bencinu je cena goriva na avtocesti za 2,8 evra višja kot v naselju, pri 40 litrih dizla pa na ta način prihranite 1,6 evra. Dejali smo, da te cene veljajo na dan 21. januar 2021, seveda pa se lahko že naslednji dan spremenijo. Če želite, lahko že pred potjo preverite, kje se vam najbolj splača natočiti gorivo, saj ste videli, da se cena goriva na avtocesti v Sloveniji res razlikuje od drugih.

Pri nas pa ta razlika sploh še ni tako občutna kot v tujini, saj so cene na avtocestah na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji ponekod višje kar za 20 odstotkov!

Kaj lahko pričakujemo?

Glede na to, da se radi primerjamo s tujino, sploh s sosednjimi državami, je le vprašanje časa, kdaj se bo tudi pri nas cena goriva na avtocesti zvišala za toliko, da bo razlika, ki smo jo preračunavali zgoraj, veliko bolj občutna. Seveda se te stvari ne bodo zgodile čez noč. Res je, da država ne drži več svoje roke nad temi cenami, poleg tega si ponudniki tega tako na hitro preprosto ne morejo privoščiti. Nikomur namreč ni v interesu, da bi zaradi napihnjenih cen goriva izgubil kupce vseh dodatnih izdelkov in storitev, ki so dosegljivi na avtocestnih bencinskih črpalkah.

Kako se bo cena goriva na avtocesti spreminjala oziroma predvidoma višala, je odvisno od uskladitve ponudnikov, saj vsak ponudnik spremlja tudi konkurenco in od nje ne želi preveč odstopati, poleg tega sproti opazujejo, kako se na spremembe cen odzivajo stranke, torej kupci, in kako je vse skupaj predstavljeno v javnosti. V splošnem pa strokovnjaki napovedujejo, da se bo cena goriva na avtocesti s časom višala oziroma približala cenam goriva v tujini. Tam je gorivo na avtocestah praviloma dražje kot pri nas. Je mogoče, da pride do pocenitve? Pomemben zunanji dejavnik bi tu bil morebitni nenadni padec cen surove nafte.

Videli smo, da je cena goriva na avtocesti pri nas v glavnem nekoliko višja od cene goriva na drugih bencinskih servisih, še vedno pa nižja kot v sosednjih državah. Glede na vse dejavnike lahko pričakujemo še postopno višanje cen, sami pa lahko še pred potjo na spletu preverite točne cene goriva na posameznih bencinskih servisih in tako izberete najboljšo ponudbo zase.

Avtor