cena zlata

Cena zlata 2021 – koronavirus in gospodarska nestabilnost

Verjetno ste že slišali, da je ni mogoče natančno napovedati, kako se bodo gibale cene zlata v določenem obdobju, saj je to gibanje odvisno od več dejavnikov, tudi takšnih, ki jih je nemogoče predvideti. Eden od dejavnikov, ki zagotovo vpliva na ceno zlata, pa je gospodarska in geopolitična nestabilnost in negotovost, ki povzroči, da cene zlata narastejo. Enako seveda velja tudi za cene zlata 2021, ko je svet prizadela epidemija koronavirusa in ljudje v strahu pred padcem vrednosti denarja vse več kupujejo zlato. Leto 2021 se počasi bliža koncu in posledice epidemije so se že pokazale – ne vemo pa še, kakšen bo končen izid krize in ravno ta negotovost naj bi bila po mnenju strokovnjakov razlog, da se rast cene zlata še nekaj časa ne bo ustavila.

Dokazov, da v času geopolitičnih in ekonomskih negotovosti cene zlata narastejo, najdemo v novem tisočletju in celo v tem letu že kar nekaj. Med primeri sta napad na dvojčka leta 11. septembra 2001 in geopolitična napetost, ki je temu napadu sledila, ter ekonomska kriza leta 2011, v času katere se je cena zlata povzpela do rekordnih višav.

Cena zlata je sicer začela naraščati že ob koncu prejšnjega leta, koronakriza pa je ceno zlata dvignila v neslutene višave – v juliju se je cena dvignila na 1944,68 dolarja na unčo in s tem približno za 20 dolarjev presegla rekordno ceno iz leta 2011. Manj kot mesec dni kasneje pa je bil tudi ta novi rekord presežen. Cena zlata (2021 je očitno leto, zelo naklonjeno kupovanju zlatu) se je prvič v zgodovini povzpela nad 2000 dolarjev za unčo.

Zakaj ravno v času gospodarskih kriz naraste cena zlata?

2021 je bilo in je še vedno, kot že rečeno, leto, v katerem je ves svet prizadela epidemija koronavirusa, ki je gospodarstvo pahnila globoko v krizo. Zlato pa je že od nekdaj smatrano kot varen pristan, ki lastnika ščiti pred negativnimi finančnimi posledicami ekonomskih in drugačnih kriz. Varni pristan imenujemo investicijo, katere vrednost naj bi v času krize ostajala enaka ali pa naj bi se celo višala. Vlaganja v tovrstne varne pristane se ljudje, ki vlagajo, poslužujejo, da bi zmanjšali tveganje v času krize. Denar, ki ga varčujemo na banki ali doma v nogavici lahko v primeru inflacije močno izgubi na vrednosti, če banka propade, pa se lahko celo zgodi, da do izplačila nikoli ne pride. Kupna moč zlata pa ves čas ostaja na približno enaki ravni, v primeru padca vrednosti dolarja pa njegova cena celo naraste. V teh negotovih časih tako ljudje še več kupujejo zlato, kar seveda pomeni višje povpraševanje, to pa pomeni, da naraste cena zlata. 2021 je leto, ko naj bi se cena zlata dvignila še višje kot kdajkoli prej, so prepričani nekateri analitiki.

Večje povpraševanje po zlatu pa ni edini razlog, da vrednost zlata v obdobju finančne negotovosti narašča. V času koronakrize vlade in centralne banke v gospodarstvo vlagajo ogromno denarja – večja količina denarja pa seveda pomeni, da bo njegova vrednost sčasoma padla. Tudi to je razlog, da se marsikdo odloči za nakup zlata, saj ob padanju vrednosti denarja vrednost zlata narašča.

Kako bo v prihodnje?

Analitiki napovedujejo, da bo cena zlata naraščala vsaj še nekaj mesecev, saj smo še vedno v času velike negotovosti, ko končni vpliv epidemije na gospodarstvo še ni znan. Ta negotovost naj bi trajala, dokler ne bomo uspešno zajezili epidemije in dokler se življenje ne vrne v ustaljene tirnice. Nekateri napovedujejo, da bo cena zlata v prihodnjih mesecih celo presegla 10.000 dolarjev na unčo.

Kako vlagati?

So vas naraščajoče cene zlata 2021 motivirale, da bi tudi vi vložili nekaj denarja v to žlahtno kovino? Za to imate kar nekaj možnosti. Lahko vložite v nakup fizičnega zlata, najpogosteje v palicah ali kovancih, vendar je tovrstna naložba tvegana z vidika varnosti, tržna cena zlata pa je običajno nižja od cene naložbenega zlata.

Če ne želite zlata imeti doma ali plačevati za hranjenje v temu namenjenih ustanovah, se lahko poslužite varčevanja v naložbenih skladih ETF, kjer trgujete z enotami teh skladov. Investirate lahko tudi v delnice zlatih rudnikov, a ta naložba je precej tvegana.

Cena zlata 2021 je torej narasla in še vedno narašča zaradi vse večjega povpraševanja po tej kovini, zaradi potencialne inflacije, ki jo bodo povzročile številne finančne injekcije v gospodarstvo za reševanje krize, ki jo je povzročil koronavirus, naraščanje pa je tudi posledica geopolitičnih nestabilnosti. Cena zlata 2021 je dosegla in presegla vse pretekle viške cen zlata po napovedih strokovnjakov pa naj bi se cene še naprej dvigale in dosegale neverjetne višave, vsaj dokler ne pride do zajezitve epidemije in ponovne stabilizacije gospodarstva. Če želite vlagati v zlato, je leto 2021 torej gotovo pravi čas za to, saj se vam lahko na nekoliko daljši rok ta investicija prav lepo povrne.

Avtor