Vlaganje v kriptovalute že dolgo časa ni bilo tako dobičkonosno

vlaganje v kriptovalute

Kdor je v preteklosti predvideval, da digitalni denar oz. kriptovalute nimajo posebnega realnega doprinosa v naša vsakdanja življenja, se je lahko v tem »posebnem« letu, še kako »ugriznil v jezik«. Ne le, da je vlaganje v kriptovalute v letu 2020 ponovno postalo popularno še več, digitalni denar je postal eden najbolj dobičkonosnih in zanesljivih načinov investiranja po mnenju mnogih visokih finančnikov. Podatki kažejo, da je v letošnjem letu vlaganje v kriptovalute postalo veliko bolj dobičkonosno, kot vlaganje v delnice. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kaj se je v tem »nenavadnem« letu dogajalo na področju virtualnega denarja, kateri so razlogi za takšno rast in na kratko razložili, kako lahko tudi sami še danes vstopite na trg digitalnega denarja.

Kaj je razlog, da je vlaganje v kriptovalute v času koronakrize postalo eno najbolj zanesljivih in uspešnih načinov investiranja?

V preteklem letu, ko je ob močni finančni pomoči delniški trg le s težka živel je vlaganje v kriptovalute skromno rečeno »zacvetelo«. Pri pionirju digitalnega denarja, Bitcoinu, so zgolj v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zabeležili neverjetno 58 odstotno rast. Kaj bi lahko botrovalo takšni rasti?

V času gospodarske, zdravstvene ali druge vrste krize se zgodi, da se za potrebe reševanja Ameriškega, Evropskega ali drugega gospodarstva in preprečevanje množičnih izgub služb, prične tako imenovano kvantitativno sproščanje. Ta ukrep omogoči, da se v sistem sprosti večje količine novonastalega denarja. Ker je zelo težko napovedati, koliko denarja se bo v resnici porabilo, lahko tovrstno sproščanje denarja kmalu privede do tako imenovanega prebitka denarja, ki posledično sproži razvrednotenje fizičnih denarnih valut. Zaradi zagotavljanja varnosti svojega premoženja se v takšnih »kriznih časih« veliko posameznikov in podjetij začne zanimati za vlaganje v alternativne naložbe. Eden od jih je tudi vlaganje v kriptovalute. V letu 2020 so se investitorji največkrat odločili prav za vlaganje v kriptovalute Bitcoina, pa je bila to res dobra poteza? Več o tem si preberite v nadaljevanju.

Je bilo vlaganje v kriptovalute Bitcoina v letu 2020 res dobra finančna poteza?

Splošno znano je, da je Bitcoin najbolj znana in oblegana kriptovaluta na trgu. Njegov sistem je zasnovan tako, da ima omejeno in količino kovancev Bitcoina, in sicer 21 milijonov kovancev. Kljub temu, da sam postopek ni nadzorovan preko zunanje banke ali druge podobne ustanove, pa so ustanovitelji v naprej programsko določili, kakšna bo hitrost povečevanja ponudbe. V nasprotju z bankami, za katere je značilno tako imenovano kvantitativno sproščanje, se digitalni denar na trgu »obnaša« drugače. V primeru Bitcoina se kvantitativno »zategovanje«  oz. sproščanje zgodi na vsakih nekaj let. To praktično pomeni zmanjšanje kriptokovancev za polovico na vsaka štiri leta. Verjetno se sprašujete, kako naj bi to vplivalo na popularnost Bitcoina in njegovo rast na trgu, a ravno v tem časovno točno določenemu »zategovanju« se skriva uspeh te kriptovalute. Neravnovesje med prej omenjenima postopkoma, vezanima na povečanje zanimanja in vnaprejšnje programiranje zmanjševanja ponudbe na trgu, privede do rasti cene digitalnega denarja. S tem Bitcoin sledi modelu pretoka in zaloge, v katerem velja pravilo: večje kot je razmerje med količino produkta v obtoku in možno količino izdaje istega produkta v enem letu, bolj je produkt redek. Bolj preprosto povedano, večja kot je razlika v razmerju, težje je dobrino pridobiti, bolj je ta redka in seveda tudi višja je njena cena. V tem letu smo lahko zasledili, da je Bitcoin v obtok poslal kar 65-krat večjo količino enot kriptovalute, kot jih je mogoče izpustiti v obtok v enem letu. Posledično sta tako vrednost in seveda zanimanje za Bicoin močno zrasla.

Kako začeti lastno vlaganje v kriptovalute?

Upamo, da smo vas z zgornjo razlago vsaj malo navdušili nad »kriznim« investiranjem v kriptovalute. V primeru, da o trgovanju z njimi še nimate nobene izkušnje, pa vam svetujemo, da se na to področje ne podate preprosto rečeno »z glavo skozi zid«, saj si lahko tako v finančnem smislu naredite več škode, kot koristi. Kaj morate za uspešno vlaganje v kriptovalute vedeti, si preberite v nadaljevanju.

  • PRVI STIK Z VLAGANJEM V KRIPOTAVUTE

Prvi korak pri investiranju v kriptovalute je odprtje osebnega kriptoračuna. Postopek je dokaj preprost, saj je po obisku menjalnic in sklenitvi pogodbe o odprtju računa na njej, potrebno le še denarno nakazilo na vaš račun. Takoj po tem se lahko trgovanje s lastnim digitalnim denarjem začne. A pozor! Veličina uspeha dobrih investitorjev se ne skriva v tem koliko denarja vložijo v menjalnico, ampak kako z njim špekulirajo na trgu. Naj vas opozorimo, da Bitcoin ni edina kriptovaluta, ki bi lahko bila primerna za vas. Kljub temu, da je koncept kriptovalut kot digitalnega denarja pri vseh ponudnikih enak, pa je način opravljanja s to alternativno naložbo različen. Velik del uspešne naložbe se skriva v dobri raziskavi trga, ki vam bo omogočala, da boste našli kriptovaluto, ki najbolj ustreza vašemu finančnemu profilu, željam in ambicijam.

  • TRI NAČINI ALTERNATIVNEGA INVESTIRANJA DIGITALNEGA DENARJA

Poznamo tri najbolj pogoste načine vlaganja v kriptovalute. Prvi od njih je nakup določene, vam ljube kriptovalute in kasnejše špekuliranje o rasti le-te. Naj vam povemo, da je tovrstni način eden najslabših, saj ste v veliki meri odvisni od sreče in ne od svojega znanja o investiranju. Vlaganje v kriptovalute je možno tudi na način investiranja v realne projekte. Dober primer tega je zadnje čase vedno bolj popularna investicija v projekt Viberate. Tovrsten način vlaganja postaja vedno bolj priljubljen, saj se pri njem vlaga v dejanske produkte, kar je za začetnike veliko bolj preprosto. Takšni projekti imajo za seboj fizično ekipo, ki vam omogoča, da v njihove projekte investirate preko token-ov, ICO ponudbe. Tretji način vlaganja, ki bi bil primeren za tiste, ki radi pogosto spremljate kriptotrge. Gre za tako imenovano  arbitražo ali izkoriščanje razlik v cenami med menjalnicami.

Odločitev o tem, na kakšen način boste opravljali z lastno naložbo je seveda stvar vsakega posameznika. Kljub temu, vas želimo opozoriti, da se vsaj na začetku poslužujete lažje predstavljivih oblik  alternativnega investiranja. Seveda pa ne pozabite, da sta ravno predpriprava in temeljit premislek o načinu trgovanja z digitalnim denarjem, pred odprtjem lastnega računa v menjalnici, ključna faktorja uspešne investicije.

Avtor