trgovanje s kriptovalutami

Trgovanje s kriptovalutami se splača: vrednost presegla tisoč milijard dolarjev

Kriptovalute, o katerih lahko slišimo in beremo vsakodnevno, še nikoli niso bile tako mamljive kot zdaj. Tudi, če sveta digitalnega denarja ne spremljate, ste najbrž zasledili, da so v povprečju kriptovalute v letu 2020 zaradi posledic epidemije oziroma negotovih razmer na globalnem finančnem trgu močno narasle. Ob omembi besedne zveze »trgovanje s kriptovalutami« takoj pomislimo na kriptovaluto bitcoin, ki pa seveda še zdaleč ni edina vredna pozornosti.

Trgovanje s kriptovalutami še nikoli ni bilo tako dobičkonosno

Lani so vlagatelji zaradi svetovne zdravstvene krize in vse večje nestabilnosti začeli vlagati v kriptovalute, vrednost kriptovalut, tudi razvpitega bitcoina, pa je poskočila. V začetku letošnjega leta je tako bitcoin, prva in najbolj znana kriptovaluta, presegel 40 tisoč dolarjev, česar še pred nekaj meseci najbrž ni nihče pričakoval. Trgovanje s kriptovalutami je izredno dinamičen proces, med kriptovalutami je bolj priljubljena valuta tudi ethereum, njegova vrednost je presegla tisoč dolarjev. Vse trenutne vrednosti in njihovo zgodovino si lahko ogledate na različnih spletnih mestih. Če imate namen vložiti nekaj svojega denarja v kriptovalute, pa svetujemo, da kar dobro preučite, kako se je vrednost določene kriptovalute skozi čas gibala, na ta način pa potem sklepate, kako ji kaže za naprej.

In še zanimivost: v začetku letošnjega leta je vrednost kriptovalut (ali tržna kapitalizacija) presegla tisoč milijard dolarjev, kar je več, kot je vredno najuspešnejše družabno omrežje Facebook, ugotavljajo pri spletnem portalu Coinmarketcap. V obzir je vzel približno 8200 kriptovalut, pri čemer bitcoin trenutno zavzema skoraj 696 milijard dolarjev. Te številke so res nepredstavljive, a vseeno dovolj zgovorne. Trgovanje s kriptovalutami se vsekakor izplača, saj povprečna vrednost vztrajno raste in le vprašanje je, kje je zanje tista zgornja meja.

Kako naprej?

Ob zapisanem se boste tudi vi verjetno vprašali, kdaj in kako bo ta balonček počil, saj vendar vemo, da vrednost kriptovalut ne more kar naprej tako strmo naraščati. Ko je vrednost neke dobrine dobesedno prenapihnjena, balonček okoli nje pa poči, lahko njena vrednost nenadzorovano pade. Spomnimo, na primer, le na december 2017, ko je vrednost bitcoina čez noč s 16 tisoč padla pod deset tisoč dolarjev. Seveda padci in rasti v svetu kriptovalut niso prav nič nenavadnega, vseeno pa je trgovanje s kriptovalutami stresno, saj se vrednosti spreminjajo dobesedno iz minute v minuto, kljub hitri rasti vrednosti bitcoina pa se zdi, da bo tokrat le nekoliko drugače.

Pri lanskih vlaganjih je namreč šlo, tako menijo številni strokovnjaki, za ‘pametni’ denar velikih vlagateljev (številnih močnih podjetij, ki vlagajo dolgoročno), ki so se k bitcoinu zatekli zaradi pandemije oziroma vse negotovosti okoli nje, nekateri pa so v bitcoin pretopili kar vse svoje finančne rezerve, saj jih želijo zaščititi pred inflacijo. Tudi to je zagotovo povečalo kredibilnost in zaupanje v to digitalno valuto, ki je po mnenju mnogih strokovnjakov ta čas ravno prav ‘zrelo’ sredstvo za vlaganje.

Zaradi vse ‘norije’ okoli divje rasti vrednosti bitcoina vlaganje v kriptovalute zanima vse več podjetij in tudi posameznikov, vprašanje pa je, ali bodo v ključnih trenutkih znali ravnati tako, da se jim bo vložek tudi pametno obrestoval. V vsakem primeru lahko tudi hitra nihanja prinesejo lepe denarce, če vlagatelj ujame pravi trenutek.

Se pa tu seveda poraja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko bodo razmere vendarle drugačne in ko se bo povpraševanje (če sploh?!) vrnilo na tolikšno, kot je bilo pred začetkom pandemije. Nekateri investitorji že zdaj svarijo pred pospešeno inflacijo, spet drugi se zanašajo na to, da kriptovalute nimajo centralne banke. Poleg tega je nekaj velikih vlagateljev že pridno začelo pobirati svoj ‘pridelek’ oziroma dobiček, zato vsekakor velja biti pozoren in previden.

Rekordna vrednost – se trgovanje s kriptovalutami še izplača?

Če menite, da ste zamudili tisti pravi vlak za vlaganje v katero od kriptovalut, se motite, saj je tudi zdaj pravi čas za vlaganje. Gre namreč za naložbo, ki nudi izredno dobro razmerje med mogočimi dobički in tveganjem. Seveda pa samo od sebe ne bo šlo – ob morebitnih padcih boste morali biti kar potrpežljivi in počakati na ‘lepše čase’.

Inovativno ime ali trgovanje s kriptovalutami med korono

Vse višja zanimanje za virtualne kovance je povzročilo tudi nastajanje novih. Na Češkem je tako zaživel projekt Corrency (iz angleških besed za koronavirus in valuto), ki naj bi oživil lokalno gospodarstvo. Prostovoljcem tako nameravajo razdeliti po 400 correntov (cenitev kriptovalute je enaka vrednosti krone), oni pa bodo ta digitalni denar lahko porabili pri določenih partnerjih. Zamisel se marsikomu zdi dobra, kako je učinkovita, pa bo seveda pokazal čas.

Torej, se trgovanje s kriptovalutami izplača? Odvisno. Tudi na prvi pogled težki časi lahko torej prinesejo kaj novega, zanimivega, dobrega. In če vemo, da je vrednost kriptovalut, kot je bitcoin, z leti narasla za 40 tisoč dolarjev (sprva je bil vreden nekaj dolarskih centov), lahko verjamemo, da nam digitalna doba prinaša vedno nove izzive, mnogim ogromne dobičke in seveda nove mejnike.

Avtor