tečaj kriptovalut

Tečaj kriptovalut – informacije za začetnike

Kadar govorimo o trgovanju s kriptovalutami, nikakor ne moremo mimo pojma tečaj kriptovalut. Pri njem gre namreč za, najpreprosteje rečeno, vrednost posamezne kriptovalute na trgu. Tako, kot to velja za običajne denarne valute, se tudi vrednost oziroma tečaj kriptovalut redno giblje in spreminja, pri čemer nam trend gibanja povedo odstotki rasti oziroma padca vrednosti posamezne kriptovalute v nekem časovnem obdobju.

Verjetno ste že slišali za primere, kako je nek vlagatelj v kriptovalute ali kakšno drugo obliko digitalnega trgovanja čez noč izgubil vse ali pa ‘na hitro’ postal milijonar. To so povsem realni primeri in če ste se odločili, da boste tudi vi vložili nekaj svojega denarja, je vsekakor dobro, da vsak dan spremljate, kako se giblje vrednost določene kriptovalute. Tečaj in sama vrednost digitalne valute sta zagotovo pomembna podatka, ki vam lahko močno olajšata začetek trgovanja. Čeprav gre pri trgovanju v osnovi za zapleten matematični sistem, bi lahko rekli, da je tečaj kriptovalut živi svet, ki se nenehno spreminja, zato je nujno, da ga redno spremljate in se nanj odzivate.

Tečaj kriptovalut v začetku leta 2021 – mamljivi rekordi

Po turbulentnem letu 2020, ko se je zatreslo dobesedno vse, seveda tudi svet kriptovalut, začetek leta 2021 marsikomu pomeni nek nov začetek. In morda ste se tudi vi odločili, da se podate v ta svet, ki že nekaj let niza zgodbe o uspehu, na drugi strani pa tudi kakšno o žalostnem propadu. In če ste ravno v procesu izbora svoje kriptovalute, tečaj pomeni prvo in nujno informacijo o tem, kako se vrednost izbrane kriptovalute na trgu giblje. Na podlagi te informacije se boste zagotovo lažje odločili, v kaj bi vložili, seveda pa se pri tem ne boste opirali le na številko zadnjega dne, ampak priporočamo, da si dobro ogledate, kako se je tečaj kriptovalut obnašal daljše časovno obdobje.

Zelo verjetno se vam najprivlačnejša naložba zdi naložba v bitcoin, prvo, najbolj znano in izredno močno kriptovaluto, nikakor pa naj to ne pomeni, da morate vložiti ravno vanj. Na trgu so namreč številne druge kriptovalute, ki so morda res vredne manj, a z vidika gibanja njihove vrednosti skozi čas morda še bolj zanimive za podrobnejši ogled. Za trenutek se vseeno ustavimo pri bitcoinu, ki v začetku leta 2021 beleži nov rekord – prvo nedeljo v letu je njegova vrednost znašala vrtoglavih več kot 35 tisoč ameriških dolarjev. Če vemo, da je njegova vrednost leta 2020 zrasla za več kot tristo odstotkov, lahko rečemo, da bitcoin trenutno spada med ‘vročo robo’, med najprivlačnejše kriptovalute – sploh za tiste, ki razmišljajo o njegovi prodaji in posledično zaslužku.

Tečaj bitcoina se torej giblje precej visoko, v trenutnih razmerah tudi zaradi prodora vlagateljev, ki so doslej vlagali tradicionalno, na digitalni trg. Bitcoin so začela kupovati znana in močna podjetja, poleg teh ‘velikih rib’ pa so k rasti njegove vrednosti pripomogli tudi številni posamezniki, ki so v hitri rasti videli priložnost svojega življenja. Ta kriptovaluta se bo, vsaj napovedali so tako, uvrstila tudi na Wall Street, kar je še dodatna motivacija za vlagatelje. In če je tečaj kriptovalut, vsaj, kar se tiče bitcoina, v preteklih letih precej nihal, bi prav velike naložbe, ki smo jim priča v koronačasu, lahko pripomogle k stabilnejši rasti njegove vrednosti. Bomo videli. V poročilu, ki je v javnost ušlo ameriškemu finančnemu velikanu Citibank, ocenjujejo, da bi vrednost bitcoina konec letošnjega leta lahko znašala 318 tisoč ameriških dolarjev!

Izberite najprimernejšo kriptovaluto

Pa druge kriptovalute? Tečaj večine od njih je vsem viden in dosegljiv na svetovnem spletu. Obiščite kakšno verodostojno spletno stran, kot sta CoinMarketCap in CryptoCompare, tam se boste lahko dodobra informirali o vsem, kar vas zanima. Med privlačnejšimi kriptovalutami za začetnike so tudi ripple, ethereum, litecoin, ki so lani prav tako beležili skokovito rast. Je pa res, da morate pred dokončno odločitvijo, katera kriptovaluta bo prava za vas, najprej vedeti, kaj boste z njo počeli, saj imajo kriptovalute različne prednostne naloge.

Kaj vse vpliva na tečaj kriptovalut?

Omenili smo že, da so vrednosti dotičnih kriptovalut v letu pandemije poskočile zlasti zaradi velikih vlagateljev, med katerimi je na primer tudi PayPal. A seveda še kaj drugega vpliva na to, kako se bodo gibale vrednosti posamezne kriptovalute. Tečaj digitalnih valut se hitro spreminja zaradi okoliščin, kot so gospodarske in zdravstvene krize, obnašanje trgovcev s kriptovalutami, politična situacija na globalni ravni, družbene razmere na splošno … Vse to so pomembni faktorji, ki vplivajo na kriptovalute. Tečaj digitalnih valut je torej spremenljivka, ki jo le stežka napovemo in se na njeni podlagi odločimo, kdaj je najboljši čas za nakup ali prodajo. A, ker vaja dela mojstra, izkušnje pa na tem področju veljajo res veliko, lahko spretni trgovec vsaj približno ugotovi, kaj in kdaj bo njegova naslednja poteza, ki se mu bo obrestovala oziroma splačala.

Če se na podlagi vsega, kar ste že prebrali na tej spletni strani, morda odločate vstopiti v svet kriptovalut, vam zato toplo priporočamo, da tečaj posamezne kriptovalute spremljate na dnevni bazi in celo večkrat dnevno. Če bi radi resno zaslužili, boste morali za to res redno delati in tečaj posamezne digitalne valute spremljati kar nekaj časa, da se boste lahko modro odločili, kdaj kupiti in kdaj kovanec morda prodati.

Avtor