vrednost kriptovalut

Kriptovalute – vrednosti digitalnega denarja, ki vam bo dolgoročno služil

Prepričani smo, da je izraz kriptovaluta vsaj bežno znan skoraj vsakemu bralcu tega članka. Najverjetneje ste se s tem izrazom srečali na kakšni finančno obarvani spletni strani, televizijski oddaji ali novicah. Kaj pa sploh so kriptovalute? Vrednosti le-teh so vsaj na prvi pogled, za »navadne smrtnike«, ki se na digitalni finančni trg ne spoznajo, zelo zapletene. Če vas je privabil naslov tega članka, ste zagotovo eden tistih, ki modro razmišlja in ga vsaj malo mika investiranje v kriptovalute. Vrednosti tega digitalnega denarja lahko še danes postanejo del vašega kapitala. Vabimo vas, da si preberete nadaljevanje članka, kjer vam bomo na preprost in razumljiv način razložili osnove sistema kriptovalut.

Kriptovalute za telebane-preprosta razalaga kriptovalut

  • OSNOVE VAŠEGA VIRTUALNEGA DENARJA NA DLANI

Verjetno ste že slišali za Enigmo, ki je v drugi svetovni vojni krojila potek dogajanja v svetovnem merilu. Ta je bila začetnica kriptografije tehnike, ki se v svoji osnovi uporabljajo tudi danes. Za razliko od naprave, ki je krojila potek druge svetovne vojne in so jo na koncu dekodirali, pa kriptografija uporabljena za trgovanje s kriptovalutami, do danes ostaja uganka. Strokovnjaki s tega področja načrtujejo še dolgo obdobje nezmožnosti dekodiranja kriptografskega sistema, saj bi zanj potrebovali zelo zmogljive računalnike, nekateri omenjajo celo uporabo kvantnih računalnikov.

Posebnost kriptovalut je ravno v tem, da njihovo trgovanje ne poteka v fizični obliki, ampak jo omogoča le uporaba računalnikov. Te se na posebnem trgu prodajajo in kupujejo po specifično vodenem sistemu. Ta sistem imenujemo t.i. kriptografija, ki za varno šifrirno tehniko komuniciranja. Res, da je ta sistem malo težje razmeti, a ne le berite naprej. Zaradi tako dobro organiziranega sistema je praktično nemogoče ponarejevati kriptovalute. Vrednosti le-teh se beležijo v sistemu, ki deluje po principu t.i. blockchaina ali po slovensko, posebne tehnologije, ki veriži podatkovne bloke kriptovalute. Vrednosti kriptovalut se tako beležijo v nekakšni »javni knjigi« s katero praktično opravljajo na tisoči in tisoče ljudi po vsem svetu, imenovani rudarji. Verjetno se sprašujete kako, da tak sistem sploh lahko funkcionira, da ne pride do podvajanja denarja, kot pri vseh drugih digitalnih datotekah. Temu problemu finančniki v svojem žargonu pravijo problem dvojene porabe, kjer zaradi decentralizacije ni možno nadzorovati kopiranja. Ravno zato so ustanovitelji zasnovali peer-to-peer mrežo, s pomočjo katere preprečujejo dvojno porabo kripotvalute. Vrednosti digitalnega denarja zaradi tega ostajajo zelo stabilne, saj ta  onemogoči ustvarjanje novih kovancev iz nič.  Iz kopiranja datotek preidemo na distribucijo sredstev. Vse poslovanje povezano s kriptovalutami je je javno znano, kar pomeni, da lahko transakcije  vidijo celotna javnost, neglede na to ali si ali nisi del investiranja v digitalne kriptovalute. Vrednosti, ki se beležijo pa so podane anonimno.

Kot ste verjetno že ugotovili celotnega sistema ne nadzoruje ena sama oseba, administrator ali centralna banka. Prav zaradi tega je sistem decentraliziran, kar pomeni, da trgovanje nadzira veliko različnih uporabnikov. Decentraliziranost velja za glavno od številnih posebnosti kripotgrafijskega  sistema. Ravno zaradi te decentraliziranosti ta sistem velja za zelo zelo varno investicijo.

  • KDO SO V TEM POSTOPKU T.I. RUDANJI IN KAJ JE NJIHOVA FUNKCIJA?

Zaradi decentralizacije sistema, so ustanovitelji uvedli t.i. rudarje. Njihova naloga je povezana s potrjevanjem transakcije in nastajanjem novih kriptovalut. Temu postopku pravijo  rudarjenje in poteka na način opisan v nadaljevanju.

Postopek rudarjenja: Ko eden od zainteresiranih želi narediti transakcijo, vsi v mreži pridobijo kopijo te transakcije, šele ko je transakcija potrjena s strani vseh rudarjev, je ta veljavna. Od kod izhaja nenavadno poimenovanje postopka rudarjenja? Ta izhaja iz primerjave rudarjenja zlata z rudarjenjem kriptovalut. Podobnost med njima je predvsem v tem, da gre pri obeh, čeprav na prvo žogo zelo različnih postopkih, za vlaganje velikih količin energije in dela v proizvodnjo njim dragocenega izdelka.

  • KJE LAHKO KUPIMO KRIPTOVALUTE? VREDNSTI MORAMO PAZLJIVO HRANITI

Kupovanje kriptovalut poteka na različne načine, ki je odvisno od tega katero vrsto kripotvalute kupujete. Mi se bomo osredotočili na najbolj znane Bitcoine. V njihovem  primeru boste lahko zasledili več različnih načinov kupovanja. Lokalno kupovanje lahko uredite preko posebnih aplikacij kot npr. LocalBitcoin. Druga možnost je kupovanje na posebnih Bitcoin avtomatih ali pa investicija s pomočjo Bitstamp virtualne menjalnice, kjer lahko za nakup uporabite fizični denar. Četrta možnost nakupa Bitcona je investicija preko menjalnic, ki imajo platformo za tovrstne transakcije, tak primer je npr. Coinbase menjalnica.

Ko opravite nakup morate svojo investicijo skrbno hraniti. Digitalnega denarja ne morate hraniti tako kot to počnete pri fizičnem denarju, zato si morate umisliti posebno digitalno denarnico. Da je hranjenje vaših kripotvalut zares varno, so tovrstne denarnice sestavljene iz dveh delov ali t.i. ključev. Prvi je vezan na javni naslov denarnice, ki je brez srbi lahko javno znan. Med tem ko drugi ali t.i. zasebni ključ pod nobenim pogojem ne sme biti razkrit. Gre se za to, da imate za dostopanje podoben princip kot je uporaba gmaila. Tudi pri tem je javen del vaš gmail naslov, ki ga lahko delite. Drug del pa je geslo, ki ga morate skrbno skrivati, drugače lahko pride do nezaželenih težav z upravljanjem vašega premoženja.

Na srečo enih in nesrečo drugih, se svet vedno hitreje srečuje z vsesplošno digitalizacijo. V finančnem smislu je tak primer tudi uporaba kripotvalute. Vrednosti teh digitalnih denarnih valut se iz leta v leto vedno kaže v njihovi zanesljivosti. Ne glede na to ali ste na to področje šele vstopili in vas to samo informativno zanima je to zagotovo prvi korak do vašega bodočega finančne stabilnosti.

Avtor