vrednost kriptovalute ripple

Ali vrednost kriptovalute Ripple narašča?

Investiranje v kriptovalute je v zadnjem času eden izmed novejših in bolj priljubljenih načinov trgovanja z lastnimi prihranki, saj lahko na hiter in enostaven način prinese velik zaslužek. Toda zaradi nepredvidljivega nihanja vrednosti kriptovalut, se morate dobro pozanimati, v katero kriptovaluto se splača vložiti denarna sredstva, da bodo možnosti za uspeh kar največje. Trenutno je zelo priljubljena kriptovaluta ripple, zato si poglejmo, kako se spreminja vrednost kriptovalute ripple in ali se splača v letu 2021 svoj denar vložiti prav v to kriptovaluto.

Čemu je bila kriptovaluta ripple prvotno namenjena?

Prvotna ideja o razvoju posebne kriptovalute ripple je pri njenih razvijalcih tlela že od leta 2004 in je bila razvita za potrebe mednarodnega poslovanja in transakcij. Dokončno izpopolnjena pa se je na spletu pojavila šele leta 2012 in na začetku ni uživala velikega zanimanja, saj trg še ni prepoznal njenega velikega potenciala. V prvem letu se je vrednost kriptovalute Ripple tako gibala okoli 0,0068 € na posamezno enoto kriptovalute.

Kriptovaluta ripple je bila ustvarjena za lažje, hitrejše in enostavnejše mednarodne bančne transakcije. Marsikdo verjetno ne ve, da je v preteklosti mednarodno prehajanje denarja med tujimi bankami bil zamuden, predvsem pa drag postopek, ki je vključeval visoke provizije. Poleg tega pa je želela na enostavnejši način povezati vse člene v verigi mednarodnega plačevanja in prenakazovanja denarnih sredstev. Njeni aduti so namreč hitrost, varnost ter nizki transakcijski stroški.  Zato je tudi ena izmed redkih kriptovalut, ki deluje na popolnoma svoji plačilni platformi. Sredstva kriptovalute pa so označena s kratico XRP.

Ravno zato ni trajalo dolgo, da je svet prepoznal njen velik potencial in je vrednost kriptovalute ripple počasi začela naraščati.

Kdaj je vrednost kriptovalute ripple doživela preboj na svetovni trg?

Vrednost kriptovalute ripple je začela naraščati takrat, ko so jo za svoje poslovanje začele množično uporabljati svetovne banke in številni drugi uporabniki. Prvi večji rekord, ki ga je doživela vrednost kriptovalute ripple se je zgodil aprila 2017. V tem letu se je na splošno pojavilo večje zanimanje za kriptovalute in mnogi uporabniki so prepoznali prav velik potencial kriptovalute ripple in se odločili investirati vanjo. Vrednost kriptovalute ripple pa je rekord doživela leta 2018, ko je znašala kar 1,68 € na enoto. Od takrat dalje se ripple nahaja med desetimi najbolj priljubljenimi kriptovalutami, ki imajo po mnenju mnogih uporabnikov tudi največji potencial.

Če sedaj primerjamo vrednost ene enote kriptovalute ripple in ene enote kriptovalute bitcoin, ki je trenutno v svetu najbolj znana, bomo hitro ugotovili, da med njima seva razlika nekaj tisoč evrov. Toda to ne pomeni, da če je vrednost kriptovalute ripple  veliko nižja ob vrednosti kriptovalute bitcoin, da ima zato nižji potencial, ravno obratno. Na borzi kriptovalut ni tako pomembna cena ene enote kriptovalute, ampak predvsem njene spremembe v vrednosti. Torej, za koliko odstotkov se spreminja vrednost posamezne kriptovalute v nekem časovnem obdobju. Višji kot je odstotek spremembe vrednosti kriptovalute navzgor, boljši zaslužek le-ta prinese svojemu investitorju.

Če trenutno izbirate med tem, v katero kriptovaluto bi investirali, morate zagotovo opraviti še nekoliko bolj natančne izračune, predvsem pa budno spremljati graf spreminjanja vrednosti posamezne kriptovalute in iz njega pridobiti kar največ uporabnih informacij. Lepota, za nekatere pa tudi slabost trgovanja s kriptovalutami je namreč ravno njihova nepredvidljivost. Ne glede na to, kako natančno boste analizirali graf spreminjanja vrednosti posamezne kriptovalute, iskali vzroke za posamezna odstopanja in skušali napovedati spreminjanje vrednosti vnaprej, se še vedno lahko zgodi, da vas spreminjanje vrednosti nekega dne pozitivno ali negativno preseneti. Zato se še preden se podate v posel investiranja in trgovanja s kriptovalutami, pripravite na morebiten neuspeh, za katerega poskrbite, da ne bo preveč prizadel vaših osebnih financ.

Kaj vse vpliva na vrednost kriptovalute ripple?

Kot smo že omenili, vrednost kriptovalute ripple lahko do določene mere napoveste. Pri tem vam je lahko v največjo pomoč graf spreminjanja vrednosti kriptovalut. Poleg tega pa upoštevajte tudi to, da na spreminjanje vrednosti kriptovalut vplivajo številni dejavniki.

Prvi dejavnik je zagotovo splošen trend kriptotrga. Tako kakor na vsaki borzi, se tudi vrednost enot na kripto borzi prilagaja razmerju med ponudbo in povpraševanjem. Večje kot bo povpraševanje po določeni kriptovaluti, večja bo njena cena in obratno. Vrednost kriptovalute ripple je na primer visok rekord doživela ravno v letu 2018, ko se je tudi povpraševanje po njej množično povečalo.

Naslednji dejavnik, ki močno vpliva na vrednost kriptovalute ripple, pa tudi drugih kriptovalut, so spremembe predpisov in zakonov v zvezi s kriptovalutami. Ko so kriptovalute začele zanimati splošno javnost, jih državni zakoni še niso dobro poznali in zato tega področja tudi niso urejali. Ravno zaradi tega je kripto borza dolgo časa veljala za nevarno, saj na njej niste bili dobro zaščiteni, ker noben zakon ni urejal sankcij za primere kršitev, utaj in kraj, ki so se dogajale na spletnem kripto trgu. Pri tem je kriptovaluta ripple zagotovo ena izmed varnejših, saj deluje na popolnoma svoji platformi, poleg tega jo množično uporabljajo v svetu bančništva, zato zagotavlja vašim prihrankov visoko stopnjo varnosti. Je pa v zadnjem času marsikatera država začela sprejemati zakonodajo tudi na tem področju, kar posredno vpliva tudi na vrednost kriptovalut.

Nenazadnje pa na vrednost kriptovalute ripple vpliva tudi razvoj tehnologije, ki mu je ripple trenutno zelo dobro kos, zato analitiki ne pričakujejo, da bi ripple v naslednjih nekaj letih izgubil svoj aktualni status ene izmed bolj zaželenih kriptovalut.

Ali se trenutno splača kupiti kriptovalute ripple?

Mnogi se zato sprašujejo, ali se trenutno sploh splača kupiti kriptovaluto ripple. Kot smo že omenili, je zelo težko natančno napovedati, kako bo kripto trg izgledal v naslednjih mesecih in letih. Toda glede na to, da je v zadnjem času vrednost kriptovalute ripple nekoliko padla, ob napovedujoči gospodarski krizi pa marsikdo napoveduje, da se bo zopet sunkovito povečala, je trenutno zelo ugoden čas za nakup. Je pa to odločitev, ki jo morate sprejeti z odgovornostjo in vanjo vložiti le toliko sredstev, da v primeru neuspeha in slabega izkupička, vaš trenutni življenjski standard ne bo ogrožen.

Avtor