kako varčevati

Kako varčevati, da lahko dosežete lepe donose v prihodnosti?

Kako varčevati je danes kar velik izziv, saj denar nima velike vrednosti, obrestne mere so nizke ali na ničli, ponekod celo negativne, inflacija pa v pridnosti pobere večino denarja, tako da zanj lahko kupite veliko manj, kot v tem trenutku, ko to berete. Vendar se da varčevati tudi v teh kriznih časih ter priti do lepih donosov, samo vedeti je potrebno, kako. Kako varčevati je vprašanje navade in znanja, ki pa je pri nas v Sloveniji šibko ali celo napačno.

Najprej moramo priti do določenih navad, ki se jih potem držimo vse življenje in si lahko sčasoma dejansko naberemo zares lep kupček denarja za pokojnino ali stanovanje, avtomobil oziroma karkoli drugega velikega si želimo, lahko tudi potovanje okoli sveta.

Včasih so nas učili kako varčevati s tem, da smo imeli doma hranilnike, v katere smo mi in drugi metali kovance ter bankovce in ko se je dovolj nabralo, smo lahko znesek porabili za nakup ali pa ga vložili na varčevalno račun v banko. To je bil zelo dober način privajanja na navado varčevanja, ki jo je dobro si zopet privzgojiti nazaj. Danes, če želite otroke naučiti varčevanja, je še vedno najbolje zbirati kovance in jih potem nekam investirati. Da bi jih odnesli na banko, pa to ni najboljša opcija, saj centralna banka tiska preveč denarja, ki zaradi tega izgublja na vrednosti. Iz tega razloga so obrestne mere na bankah zelo nizke, nične ali celo negativne, to pa pomeni, da nekatere banke že zaračunavajo ležarnino. Prav ste prebrali, če držite denar na banki, lahko plačate za to strošek, s čimer skuša država sporočiti državljanom, da naj denar uporabijo in ne stiskajo pri sebi.

Kako torej prislužen denar uporabiti in kako varčevati obenem? Najprej morate sploh ugotoviti, pri čem ste, zato boste morali voditi lastne ali družinske finance in proračun, kar pomeni, da beležite vse prihodke ter odhodke v enem mesecu. Ugotovili boste, koliko izdatkov na mesec imate in kakšen je znesek, ki ga morate imeti, da bi preživeli en mesec. Dobro je, da imate v rezervi vsaj za tri mesece družinskega izdatka privarčevanega denarja, ki pride prav ob neplaniranih izdatkih, ki jih niste načrtovali in pričakovali. Kar ostane denarja, lahko uporabite za varčevanje na več načinov. Morate pa se odločiti, kako varčevati.

V kriznih časih, kot so danes, ko vrednost denarja pada in so obrestne mere nizke, je dobro imeti v zlati rezervi sredstvo, ki je v vseh časih zelo likvidno ter ga je mogoče hitro prodati. Ena izmed možnosti je varčevanje v bolj stabilni valuti, kot je Evro (EUR), kar boste danes težko našli, dejansko sta samo dve izbiri, Ameriški Dolar (USD) in Švicarski frank (CHF). Težava so spet obresti.

Eden od zanimivih načinov je morda varčevanje na ameriški borzi in po novem tudi prvi kripto banki Kraken, kjer lahko imate USD in EUR na računu ter ju daste v uporabo drugim uporabnikom, torej jih posojate in za to prejemate nagrade oziroma provizije. Ta denar lahko dokaj hitro potegnete ven iz bazena in si ga nakažete na svoj osebni račun, trajalo bo približno dva dni.

Kako varčevati na dolgi rok, ne da bi izgubljali vrednost ampak jo povečevali? Ena izmed takih možnosti je zagotovo vlaganje v plemenite kovine, kot sta zlato in srebro. V kriznih časih je do zlata težko priti, pa še dobro se morate pozanimati, da je pravo in vredno, da ga boste lahko prodali. Kupujejo se samo stari in vredni kovanci ter manjše ploščice do 37 gr, ki jih lahko hitro prodate. Zlato hranite pri sebi v sefu ali najemite sef, nikoli pa ne kupujte ničesar, kar samo na papirju piše, da ste lastnik nekega zlata nekje, saj vas lahko opeharijo ali zlato odvzamejo. Kako varčevati v primeru, da nimate možnosti kupiti ploščic ali kovancev ali pa so predragi? Preprosto kupite zlat ali srebrn nakit in ure, saj jih tudi lahko prodati. Pri teh naložbah še davka ni potrebno odvesti. Zlato in tudi srebro imata na dolgi rok vedno neko konstantno vrednost in rast že zadnjih 5000 let.

Kako varčevati na druge, donosnejše načine? Ena izmed možnosti je seveda vlaganje v investicijske sklade ali posamezne delnice podjetij. Najbolje je vlagati v indeksne sklade, kjer so razpršene naložbe raznih delnic, saj so take naložbe varnejše v primeru, da gre neki delnici slabo ali podjetje propade, bodo izgubo blažile druge delnice iz prot folija. Je pa vsekakor odvisno od tega, katere delnice so v pro foliju. Trenutno se najbolj splača vlagati v delnice tehnoloških podjetij in zlatokopov. Dobro pa se je zavedati, da so tovrstna vlaganja tvegana.

Kako varčevati na alternativne načine? V sodobnem svetu se izjemno razvija tehnologija skupaj s kriptovalutami, ki so lahko zelo donosna naložba in dokaj varna, če vlagamo v stabilne in preverjene kovance (stablecoins), ki so vezani na fiat valuto, običajno je to USD ali pa so samostojni, imeti pa morajo veliko likvidnost. Se je pa treba zavedati, da gre za precej tvegane naložbe, ki lahko prinesejo velike donose ali tudi izgubo. Dobro se tudi morate spoznati na ta svet. Nujno pa morate za te žetone imeti posebne denarnice, do katerih mate samo vi dostop in če izgubite geslo, ste za vedno izgubili vse.

Če povzamemo kako varčevati na dolgi rok, lahko rečemo da je najbolje imeti pri sebi zlato in vlagati v indeksne sklade ali kripto valute. Banke imajo sicer kar nekaj produktov za kratkoročno in dolgoročno varčevanje, so pa v tem času zelo neugodni zaradi prenizkih obrestnih mer in se ne splačajo.

V vseh primerih pa velja, da se nikoli ne odločajte prehitro, vedno vse preverite, preberite, prespite in ne podpisujte nečesa, kar ne razumete. Nikoli ne verjemite na besedo. Kadarkoli dvomite v nekaj, vedno zahtevajte, naj vam posredujejo pisno pojasnilo. Če še vedno zaupate banki bolj, kot vsemu drugemu, se pozanimajte, kakšni so pogoji in stroški za odstop od pogodbe.

Kako varčevati v kriznih časih je res velik izziv in mora biti zelo tehtno premišljeno dejanje, podprto z obilo znanja in informacij. Dejansko ljudje, ki obvladajo finance in majo dosti denarja dobesedno čakajo take krizne čase, saj so običajno sredstva za dolgoročno varčevanje poceni in se jih splača kupiti. To trenutno velja za nekatere delnice in kovine.

Avtor