nakup zlata

Nakup zlata in kdaj se odločiti zanj?

Zlato je že od nekdaj priljubljeno, predvsem zaradi svoje lepote in vrednosti. Najbolj ga poznamo po nakitu, nekateri pa imajo radi tudi zlate kovance, broške, ali pa druge zlate izdelke. Kdaj pa je najboljši čas za nakup zlata?

Zlato v zgodovini

Ko pomislimo na zlato, nam najprej na misel pride nakit. Veliko ljudi ne ve, da je zlato eno izmed najstarejših plačilnih sredstev. Za izdelavo nakita so ga začeli uporabljati že leta 4000 pr. n. št., monetarna uporaba zlata pa se je prvič pojavila 1500 pr. n. št. Takrat so ga v Egiptu prvič uporabili za menjalno sredstvo v mednarodnem trgovanju. Kovanec, ki je takrat tehtal 11, 3 g, je vseboval dve tretjini zlata in eno tretjino srebra. Zgodovina zlata pa priča še o ostalih dejstvih o uporabi zlata v denarne namene:

 • 1350 pr. n. št so začeli s preizkušanjem čistosti zlata
 • 1200 pr. n. št. so egipčani začeli z mešanjem zlata z ostalimi kovinami
 • 1091 pr. n. št. so na Kitajskem legalizirali zlate ploščice
 • 560 pr. n. št. so v Mali Aziji pričeli s kovanjem prvih kovancev, ki so bili iz čistega zlata
 • 50 pr. n. št. so Rimljani iznašli pridobivanje zlata s pomočjo vodnega curka, hkrati pa so izdali tudi prvi zlati kovanec, ki so ga poimenovali auerus.
 • 1284 je bil v Benetkah izdelan kovanec zlati dukat, ki velja za najpomembnejši kovanec na svetu
 • 1694 je bila ustanovljena prva centralna banka, Bank of England
 • 1792 v ZDA določijo zlati standard, ki točno določa, koliko zlata je enako ameriškemu dolarju
 • 1900 začnejo uporabljati zlati standard v 50 državah
 • 1933 takratni predsednik prepove izvoz zlata
 • 1971 takratni predsednik odloči, da se lahko cena zlata določa prosto
 • 2001 po terorističnemu napadu v Ameriki in posledično po padcu delnic, investitorji začnejo gledati na zlato, kot na rešitelja premoženja, zato se mrzlično odločajo za nakup zlata
 • 2003 se začnejo cene zlata močno dvigovati
 • 2011 zlato doseže največjo vrednost v svoji zgodovini
 • 2018 začne vrednost zlata spet močno naraščati

 

Da je zlato varna naložba v prihodnost, se je v preteklosti pokazalo že večkrat. Nazadnje so tako razmišljali strokovnjaki, ko se je pričela pandemija novega virusa in se je zaustavilo gospodarstvo. Ljudje so množično začeli kupovati zlate palice in zlate kovance, saj je znano, da je zlato v izrednih razmerah varno zatočišče. Analitiki napovedujejo še večjo rast vrednosti zlata, zato je danes zagotovo najboljši čas za nakup zlata. Preden pa se odločite za investicijo v zlato, se morate odločiti, ali si želite dobiček, ali likvidnost. Če si želite dobička, potem se svetuje, da se pri ponudniku, ki omogoča osebno trgovanje z zlatom, pozanimate, kako lahko odprete svoj trgovalni račun. Tako boste lahko pri vsakem gibanju zlata zaslužili. Če se malo poglobite in se tega tipa trgovanja bolj natančno naučite, se vam zagotovo obetajo dobri zaslužki. Če pa se vam tak način trgovanja upira, pa bi vseeno želeli služiti, pa lahko vstopite v sklad, ki vlaga v zlato. Kot se je že večkrat pokazalo v preteklosti, nudi nakup zlata maksimalno varno investicijo.

Nakup zlata v palicah ali kovancih?

To je odvisno predvsem od vaših želja. Dejstvo je, da boste oboje kasneje lahko prodali, saj se za oboje investitorji zelo zanimajo. Razlika v ceni za naložbene kovance in naložbene palice, je zanemarljiva. Če veste, da boste zlatnino kmalu prodali, potem je pomembno, da kupite zlato priznanih proizvajalcev, tako jih boste nato tudi najhitreje prodali, brez odbitka na ceno. Bolj, kot oblika zlatnine, pa je pri nakupu zlata pomembna njegova teža. Velikokrat se najbolj splača nakup naložbenih palic najvišje teže, saj za ponujeni denar dobite največ zlata. Po drugi strani pa palice z visoko težo niso tako likvidne, kot naložbene palice z majhno težo. Zato strokovnjaki menijo, da je njihov nakup vprašljiv, razen če ne vlagate ogromne zneske.

Še en razlog več, da se odločite za nakup zlata v današnjih časih, je dolgotrajno ekonomsko okrevanje. Glede na to, da je v zadnjih mesecih vrednost zlata poskočila za 30 % , analitiki pričakujejo še večjo rast. Vsekakor je to boljša naložba, kakor pa da bi denar hranili na banki.

Kje lahko hranimo zlato?

Ko se boste odločili za nakup zlata, je dobro, da najamete svetovalca, strokovnjaka, ki vam bo bolj natančno razložil in vam svetoval določeno obliko investiranja. Vendar se na posvet z njim ustrezno pripravite, tako, da mu postavite čimveč vprašanj, na katera zahtevajte argumentirane odgovore. Glede na količino zlata, ki ga boste kupili, se odločite, kje ga boste hranili. Lahko ga hranite doma, lahko pa se odločite za hranjenje v sefu na banki. Če se odločite za hrambo doma, zagotovite varen kotiček, kjer bo varen pred vsiljivci, hkrati pa tudi pred naravnimi nesrečami. V primeru, da se odločite za hrambo v najetem sefu, naprimer na banki, lahko pričakujete določen strošek. Še ena opcija za hrambo zlatnine pa je kar pri prodajalcu, vendar se to odsvetuje, saj imate lahko težave, v primeru, da podjetje preneha z delovanjem.

Če se odločite za nakup zlata, se vam svetuje, da investirate samo sredstva, ki jih imate in si za tako investicijo ne sposojate denarja. Resda se vrednost zlata dviga, vendar, se hitro lahko zgodi, da začne padati, vi pa boste na izgubi.

Avtor