cena zlata gram

Cena zlata: gram stane trenutno največ v zgodovini

Stanje na finačnem trgu, ki je trenutno zelo negotovo, lahko privede do tega, da izgubimo svoje premoženje. Zato strokovnjaki svetujejo, da se vsaj del tega pretopi v zlato, ki ga lahko kasneje prodamo in tako zavarujemo vsaj del premoženja. Trenutno je zelo visoka cena zlata. Gram zlata je več vreden, kot kadarkoli prej.

Zakaj je cena zlata letos tako visoka?

Vrednost zlata se zadnje čase močno vzpenja, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je rast še vedno premalo stabilna, da bi lahko mirno vlagali. Najboljši čas za pretopitev premoženja v zlato, je bilo leto 2001, ko je zaradi terorističnega napada v Ameriki prišlo do zloma borze. Pravi čas pa naj bi bil tudi letos, ko je zaradi finančne krize in zaprtja gospodarstva, cena zlata – gram, poletela v nebo. Vrednost zlata ostaja visoka zato, ker zagotavlja varnost pred tveganji, ki so povezani z inflacijo in pred morebitnim zlomom finančnega trga. Cena zlata še ne namerava padati, analitiki pa napovedujejo celo, da lahko zlato pomeni alternativo dolarju.

Kdo določa kolikšna je vrednost zlata?

Če ste se odločili, da boste vlagali v zlato, ste gotovo v brskalnik vpisali cena zlata gram, da bi izvedeli, kolikšna je njegova vrednost. Vrednost zlata na trgu regulirajo centralne banke in terminska londonska borza. Glede na povpraševanje določijo kolikšna je cena zlata. Gram zlata trenutno stane največ do zdaj. Ne glede na njegovo vrednost, pa se bodo za vlaganje v to žlahtno kovino odločile vse centralne banke na svetu, saj se zavedajo, da predstavlja varno zatočišče v teh negotovih časih. Rusija je bila vedno glavni kupec zlata, leta 2020, pa se zanj ni odločila, zato, ker je cena nafte drastično padla. Letos pa naj bi se poleg Rusije za večanje svojih zalog zlata odločile tudi Srbija, Združeni arabski emirati, Turčija, Grčija, Belorusija, Ukrajina, Grčija in Argentina. Slovenija se zaenkrat za nakup zlata še ni odločila. Naše zaloge naj bi bile 3,2 tone, njihova vrednost pa naj bi bila več kot 170 milijonov evrov. Glede na to, da se bo cena zlata – gram, še povečala, pa bo vrednost zalog v naši državi še večja.

Se bolj splača nakup zlata v palicah ali kovancih?

Glede na to, da je razlika v ceni med naložbenimi palicami in naložbenimi zlatniki zanemarljiva, je odločitev povsem vaša. Odvisna je od tega, kaj imate raje, kje boste zlato hranili in kdaj se boste odločili za prodajo. Bolj kot to, kakšne zlatnine kupovati, je pomembno to, kakšne teže so zlate palice, oziroma zlati kovanci. Če kupujete zgolj zato, da boste lahko kmalu spet prodali, potem se vam bolj izplača kupiti zlatnino manjše teže, oziroma več kosov, ki so manjše teže. Tako boste lažje prodali ko boste to želeli, oziroma boste lahko prodali, toliko kot boste sami želeli. Če pa želite vlagati na dolgi rok, se vam bolj splača kupiti težje palice, oziroma zlatnike.

Koliko je cena zlata v primerjavi s ceno srebra?

Trenutno je zelo visoka cena zlata. Gram zlata stane približno 45, 50 evra. Govorimo o zlatu ki je najvišje čistine, kar pomeni ,da je zlato 24 karaktno. Najpogosteje so to naložbeni kovanci, ploščice ali pa granulat. Medtem, ko je cena za gram srebra, ki je najvišje čistine 0,52 evra. Statistike kažejo, da se je razlika v ceni med zlatom in srebrom vedno spreminjala. Najnižje se je spustila leta 1980, ko je bilo razmerje 1:15, leta 2020 pa je razmerje 1:123. V povprečju se je razmerje gibalo med 1:40 in 1:50, kar pomeni, da se bolj splača nakup srebra, kot pa nakup zlata. Vse dokler bo razmerje nad tem povprečjem, se bo splačalo kupovati srebro. Hkrati pa ga prodati, ko bo to razmerje padlo in kupiti vešje količine zlata. Pri nakupu zlata in srebra, pa naj bo tudi pomemben način, kako je sestavljena njuna cena. Pri nakupu zlata namreč ne plačamo davka, zato sta si zelo podobne odkupna in nakupna cena zlata. Gram zlata je cenovno dražji, kljub temu, da se za nakup srebra plača 20 % DDV. Davek trgovec pri nakupu odbije, za odkupno ceno pa določi trenutno ceno na borzi in ji odbije določen odstotek. To velja, če boste plemenito kovino prodali podjetju, ki se ukvarja z odkupom zlata in srebra. V primeru, da ga boste prodali fizični osebi, boste dobili boljšo odkupno ceno.

Kdaj je najboljši čas za prodajo zlata?

Vrednost zlata raste že od leta 2018, ko je bilo treba za kilogram te plemenite kovine odšteti 32.000 evrov. Letos pa je še zrasla cena zlata. Gram tako stane 45 evrov, analitiki pa pravijo, da bo cena še zrasla. V teh časih je prodaja zlata zagotovo dobra ideja. Preden pa se odločite za ta korak, vam svetujemo, da ste previdni, saj se cene za odkup zlata pri različnih trgovcih razlikujejo tudi za 30 odstotkov. Preden se odpravite k odkupovalcu, na spletni strani preverite, koliko je vrednost zlata na borzi. Nato kose zlata, ki jih nameravate prodati, čimbolj natančno stehtajte in preverite čistost zlata na žigu. Tako se boste zavarovali, da vas bi odkupovalec prenesel okrog. Prav tako se svetuje, da ne prodate takoj, ampak se odpravite k večim odkupovalcem in preverite, kolikšna je cena zlata gram, ki ga želite prodati.

Avtor