vrednost zlata

Vrednost zlata se ves čas spreminja

Ob misli na naložbo v zlato marsikomu zaigra srce, saj pred seboj vidi dolgoročno naložbo, ki mu bo pomagala ohraniti ali celo oplemenititi vrednost njegovih prihrankov. Toda da zgodba z naložbo ni tako enostavna, se vrednost zlata ves čas spreminja. Kje je vzrok za to?

Aktualne gospodarske razmere

Vrednost zlata se ne spreminja le iz dneva v dan, ampak lahko na grafu spreminjanja vrednosti zlata opazimo minimalne razlike v ceni že iz ure v uro. To seveda ni odvisno od domišljije predstavnikov borze, ampak od različnih dejavnikov, med katerimi so eden najpomembnejših aktualne gospodarske razmere.

Spreminjanje vrednosti zlata naj bi bil prvi pokazatelj prihajajoče spremembe v gospodarstvu v svetovnem merilu. Po navadi je tako, da vrednost zlata bistveno naraste v času gospodarske krize, pade pa v razcvetu. Gospodarske krize med drugim vplivajo tudi na vrednost aktualne valute, zato ob prihajajočem poslabšanju gospodarskih razmer mnogi slutijo inflacijo aktualne valute in z naložbo v plemenite kovine, zlasti zlato, želijo zaščititi svoje prihranke, saj si želijo, da bi le-ti ohranili ali celo oplemenitili trenutno vrednost. Naložbe v plemenite kovine se namreč uvrščajo med dolgoročne naložbe, katerih glavni namen je največkrat hramba in plemenitenje prihrankov v daljšem časovnem obdobju. Zato v primeru, da bi želeli s svojimi prihranki aktivno trgovati in jih plemeniti, morda plemenite kovine niso najbolj primerna izbira.

Stabilnost valute

Kot smo že prej omenili, ima vrednost aktualne valute pomemben vpliv na trenutno vrednost zlata. Tako kot se spreminja cena zlata, se kot odraz aktualnih gospodarskih razmer, spreminja tudi vrednost valute. V primeru, da so gospodarske razmere stabilne, je stabilna tudi valuta. Ko pa gospodarstvo zajadra v krizo, pade tudi vrednost denarja. Zato se lahko v trenutku zgodi da bi še včeraj za en kilogram zlata moral odšteti 52.000 €, danes pa 54.000 €, pri čemer bi bila višja cena vzrok padca vrednosti valute in ne vrednosti zlata.

Po drugi strani pa gre stabilnost valute z roko v roki z aktualnimi gospodarskimi razmerami. Ko je gospodarstvo stabilno, je stabilna tudi valuta, zato vrednost zlata nekoliko pade ali stagnira. Razlog za to je v tem, da se nekoliko zmanjša povpraševanje po zlatu, saj ljudje ne čutijo potrebe po tem, da bi svoje prihranke naložili v nekaj dolgotrajnejšega. Ko pa se stanje v gospodarstvu poslabša, pade vrednost valute. Cena zlata takrat naraste tako zaradi nižje vrednosti valute, kot tudi zaradi večjega povpraševanje po investicijah v naložbeno zlato.

Povpraševanje po zlatu

Kot je bilo v članku že večkrat omenjeno, je pomemben dejavnik, ko določa vrednost zlata, tudi povpraševanje po tej plemeniti kovini. Če imate v sebi saj majhen del ekonomista verjetno veste, da je vrednost neke dobrine vedno odvisna od njene zaželenosti. In na podlagi tega temelji vso gospodarstvo, denarne valute in še marsikaj. Če nekaj ni zaželeno med potrošniki, nima vrednosti. Enako se dogaja tudi z nihanjem vrednosti zlata. Več kot je povpraševanja po naložbah v zlato, višja je njegova vrednost. Ko pa se povpraševanje nekoliko zmanjša, se zmanjša tudi vrednost zlata.

Zmožnosti izkopavanja

Trenutno je na svetu aktivnih več kot sto rudnikov, v katerih vsakodnevno poteka izkopavanje zlata. Toda zlato se ne imenuje redka kovina brez razloga. Iz tone izkopane zlate rude, lahko pridobimo nekje med 4 in 6 g zlata, kar je res zelo majhna količina. Poleg tega, da je letna količina izkopanega zlata med vsemi plemenitimi kovinami najmanjša, pa ravno zaradi tega vrednost zlata dosega tako visoke številke. Res pa je tudi, da na količino izkopanega zlata vplivajo tudi države, ki so lastnice rudnikov v povezavi z borzami. Zaradi ohranjanja visoke cene zlata se namreč ne sme zgoditi, da bi se v nekem trenutku na svetu pojavilo več dodatnega zlata kot je predvideno, saj bi to negativno vplivalo na aktualno vrednost zlata, poleg tega pa bi lahko prehitro izpraznili zemeljske zaloge zlata. Lastnice rudnikov tako regulirajo in nadzirajo količino izkopanega zlata.

Določila borznih trgov

Poleg vsega naštetega, pa je treba opozoriti tudi na to, da se vrednost zlata na vsakem borznem trgu nekoliko razlikuje. Tako tudi vrednost zlata na posameznem trgu vpliva na njegovo ceno v globalnem pomenu. Evropejci se za aktualne cene zlata po navadi pozanimamo na evropskih in ameriških borznih trgih, pogosto pa pozabimo tudi na azijski trg, ki je zelo močan. Če na primer pride do padca vrednosti zlata na azijskem trgu, bo to vplivalo tudi na ceno zlata na borznih trgih zahodnega sveta in obratno.

Vrednost zlata tako ni enostavno določena številka, ampak je odvisna od številnih dejavnikov, ki imajo močan medsebojen vpliv. V tem članku zagotovo nismo uspeli zajeti vseh. Upamo pa, da ste dobili malo boljši vpogled v to, da je pred naložbo v zlato dobro preučiti številne dejavnike, ki vplivajo na ceno zlata, saj boste tako lažje izbrali pravi trenutek za življenjsko naložbo vaših prihrankov.

Avtor