naložbeno zlato

Naložbeno zlato, sinonim za pametno investicijo, da ali ne?

Zlato, plemenita kovina, ki zaradi svojih kemijskih in fizikalnih lastnosti ter denarnega smisla že tisočletja igra pomembno vlogo v razvoju mnogih civilizacij. Poleg svoje denarne vrednosti pa je pridobila veliko spoštovanje tudi zaradi lastnosti, kot so: Neodzivanje na ostale kovine, nizko tališče, nestrupenost, nekatere zdravilne značilnosti, preprost postopek določanja mase in čistine. Od leta 550 pr. n. št., ko je takratni turški kralj Croesus naročil izdelati prvi zlati kovanec, pa do danes, se njegova pomembnost ohranja. V preteklosti je plačevanje z zlatom omogočalo lažje trgovanje, saj ni bilo potrebno menjati valute. Danes, ko vsakodnevno trgovanje s fizičnim zlatom ni več praktično in je prešlo v papirnati denar, pa ta draga kovina ostaja svetovna rezervna valuta. Tisti investitorji, ki bi radi svoje premoženje plemenitili tako danes svoje premoženje vlagajo tudi v naložbeno zlato. V nadaljevanju članka si zato preberite ali je naložbeno zlato tudi dobra investicija za vas.

 

Kaj je naložbeno zlato in zakaj moramo biti pri njegovem nakupu pozorni na pojem »good delivery standard«?

Kot že ime samo pove je naložbeno zlato namenjeno investiciji v plemenito kovino, ki ga kot kemijski element označujemo z oznako Au. Na trgu naložbenega zlata obstajajo različne opcije, ki vam omogočajo nakup v obliki naložbenih kovancev in palic, ki sta najbolj pogosta načina investiranja. Poleg tega načina poznamo še druge, manj poznane načine, kjer ne vlagate direktno v fizično zlato, ampak v t.i. zlati račun ali certifikat, prav tako je možno investiranje v delniške družbe za proizvodnjo zlata.  Pri naložbi v fizično zlato bodite pozorni na oznako »good delivery« standard. Tega v Evropi podeljuje LBMA organizacija, ki kovnicam ob izpolnjevanju strogih pogojev dodeli ta standard. Naložbeno zlato, ki je popolnoma čisto je 24 – karatno in se odkupuje zelo blizu borzne cene. V primeru, da pri nakupu niste dovolj pozorni in kupite zlate palice ali nakit, ki ni zaveden po prej omenjanjih standardih, odkupovanje lahko zniža tudi za 30% manj kot je cena na borzi.

Kdo se pogosto odloča za tovrstno investicijo?

Največje zaloge zlata so v lasti centralnih bank, ki so zaradi nestabilne finančne prihodnost prenehale s prodajo zlata in se usmerile njegovo nakupovanje. V Evropi je najbolj v ospredju na tem področju Turčija, v svetovnem merilu pa Azija. Nakup zlata prakticirajo tudi različne poslovne banke, ki si s tem izboljšujejo svoje premoženje. Dolgoročna naložba v zlatu je velikokrat mikavna tudi za podjetja, ki se z razprševanjem premoženja ščitijo pred finančnimi tveganji. Od gospodarske krize naprej se k naložbenem zlatu zatekajo tudi posamezniki, ki se odločajo za dolgoročna več desetletna varčevanja.

Za koga je naložbeno zlato dobra investicija?

Pri tovrstni investiciji se moramo zavedati, da je to dolgoročna naložba.  V primeru, da ste dobro finančno preskrbljeni in želite svoje premoženje oplemeniti je naložbeno zlato prava odločitev za vas. Vsesplošno znano je, da to drago kovino poimenujejo »hranilec vrednosti«, čeprav je njegova cena v zadnjih desetih letih zelo nihala. Tovrstno naložbo bi predlagali vlagateljem, ki redno spremljajo naraščanje in padanje cen zlata na trgu. Dolgoročna naložba, kot je naložbeno zlato se po ocenah strokovnjakov priporočljiva za tiste posameznike, ki so pripravljeni tvegati in radi špekulirajo z njegovo ceno. Strokovnjaki svetujejo, da se posameznik, ki se je odločil za nakup zlata, najprej vpraša koliko sredstev je pripravljen vložiti in za kakšno časovno obdobje. Pomembno je zavedanje, da zlato zaradi svojega nihanja cene ne bo nujno dobičkonosno na kratki rok.

Naložbeno zlato ima prednsoti in slabosti

Prednost tovrstne dolgoročne naložbe je zagotavljanje likvidnosti, kar preprosto pomeni, da ga lahko vsak trenutek prodate na svetovni borzi, seveda po takratni trenutni ceni. Ta dobrina predstavlja resnični denar, poleg tega pa je trgovanje z njim dokaj preprosto. Dobra stran naložbenega zlata je tudi v tem, da ga ni možno kopirati oz. reproducirati. Velika prednost pri investiciji v naložbeno zlato je ta, da pri nakupovanju in prodaji tako fizičnim kot pravnim osebam ni potrebno plačevati davka na dodano vrednost. Prav tako za fizičnim osebam ni potrebno plačevati davka na kapitalski dobiček. Pozitivna stran tovrstne investicije je dobro dolgoročno ohranjanje svoje vrednosti in enostavno dedovanje. Naložbeno zlato lahko kupite ali podate v ustreznih prodajalnah, kar pa še dodatno olajša celoten proces. Nekatere zlatarne omogočajo nakup in prodajo preko telefonskega ali spletnega povpraševanja. Pri spletnih nakupih pa bodite vseeno previdni in kupujte naložbeno zlato samo pri družbah, ki jih dobro poznate in vam nudijo varno spletno povezavo.

Nekoliko slabša novica pri nakupu zlata je lahko drag nakup ali najem sefa v banki. Pri nakupu ali prodaji pa se plačujejo stroški provizij. Pomanjkljivost je po mnenju strokovnjakov tudi v tem, da naložba ne prinaša deleža pri dobičku.

Priporočamo vam, da se pred dokončnim nakupom naložbenega zlata posvetujete s strokovnjaki različnih poslovalnic z zlatom, saj boste le tako pridobili največji spekter potrebnih informacij. Pozanimajte se kakšne enote zlata so priporočljive za nakup, pri tem pa bodite pozorni, da kupujete likvidno zlato. Za pametno naložbo sami dobro premislite o tem, kako dobro ste finančno priskrbljeni, saj je naložbeno zlato dolgoročna naložba. Pri ugotavljanju ali je zlato pristno pa vam lahko na pomoč priskoči Urad RS za meroslovje in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Dobro podkovani z znanjem o naložbenem zlatu se lahko tako suvereno podate na pot plemenitenja svojega premoženja.

Avtor