napoved cene zlata

Napoved cene zlata – kako natančna je lahko in kaj vpliva nanjo?

Vsakdo, ki ga zanima investiranje, se prej ali slej spozna z možnostjo vlaganja v zlato. Vsi, ki vlagajo v zlato oziroma želijo začeti, se zanašajo na sposobnost podjetij in posameznikov, da karseda natančno napovejo ceno zlata in njeno gibanje za določeno obdobje v prihodnosti, saj na podlagi teh napovedi z zlatom potem trgujejo. Toda, ali je realno pričakovati, da bo nekdo z gotovostjo napovedal, kako se bo gibala cena zlata v naslednjih urah, dneh …?

100-odstotno natančna napoved cene zlata ni mogoča

Začnimo zapis, ki je pred vami, kar s tem, da odgovorimo na vprašanje iz naslova. Obstajajo podjetja in strokovnjaki, ki sicer obljubljajo natančno napoved cene zlata v določenem prihajajočem obdobju. A tudi najboljši analitiki na svetu ne morejo s 100-odstotno gotovostjo trditi, koliko bo zlato stalo čez en teden ali čez eno uro. Napovedovanje cene zlata je pravzaprav spremljanje trenutnih trendov in sprememb cen v preteklosti ter na podlagi tega ugibanje, kako se bo trg zlata obnašal v prihodnje. A kljub spremljanju trendov in dejavnikov, ki neizpodbitno vplivajo na cene zlata, in ne glede na to, da ta ugibanja vedno potekajo z določeno stopnjo informiranosti, so to še vedno zgolj to – ugibanja. Nihče od teh analitikov dejansko ne vidi v prihodnost in ne zmore predvideti nepredvidljivih dogodkov, ki lahko trend spreminjanja cene zlata pahnejo v eno ali v drugo smer.

Omenili pa smo, da obstajajo faktorji, ki lahko spremenijo trend gibanja cene zlata. In tudi na podlagi teh faktorjev je mogoča vsaj deloma natančna napoved cene zlata. Najprej moramo povedati, da cena zlata niha izjemno hitro, spremembe se dogajajo skoraj vsako sekundo, vendar na zelo dolgi rok zlato že od nekdaj drži podobno vrednost. Glavna dejavnika, ki vplivata na ceno zlata, sta seveda ponudba in povpraševanje, pa tudi slednja sta pod vplivom dejavnikov, ki jih moramo upoštevati za vsaj kolikor toliko natančno napoved cene zlata.

Kupovanje nakita

So obdobja, ko zlatarji prodajo mnogo več zlatega nakita kot v preostalem delu leta. To je obdobje božičnih in novoletnih praznikov, Valentinovega … Najbolj pa trg zlata iz ravnovesja vrže sezona porok v Indiji, ko v obliki nakita iz obtoka izgine na tone in tone zlata. S povečanjem povpraševanja po zlatu naraste tudi njegova cena.

Uspeh rudarjenja zlata

Napoved cene zlata oziroma gibanja cene zlata je mogoča že, če spremljamo sam izvor te žlahtne kovine. Cena zlata zraste med drugim tudi zaradi neuspeha rudnikov zlata v določenem obdobju. Stroški obratovanja rudnika so približno enaki, če v njem izkopljejo malo ali pa veliko zlata in v primeru poraznega leta rudniki dvignejo cene in si poskušajo tudi s tisto malo izkopanega zlata povrniti stroške in narediti dobiček. Velja pa seveda tudi obratno – uspeh rudnika poveča ponudbo zlata, kar pomeni padec cene.

Inflacija

Čeprav pravimo, da je zlato odlična varovalka pred škodo, ki jo prinese inflacija, je res, da prav slednja vpliva tudi na njegovo ceno. Inflacija preprosto povedano pomeni, da denar izgublja vrednost in da lahko za čedalje več denarja dobimo čedalje manj. To močno škodi ljudem, ki varčujejo zgolj na način, da čim manj zapravljajo. Nekateri se zaradi relativne stabilnosti cene zlata v primerjavi z denarjem odločijo za nakup zlata – povečano povpraševanje pa, kot smo povedali, poviša njegovo vrednost.

Število proizvedenih mobilnikov

Morda se sprašujete, kaj imajo mobilni telefoni z zlatom, pa vendar je napoved cene zlata mogoča, če napovemo uspeh industrije, ki zlato uporablja kot komponento svojih izdelkov – mobilna industrija je gotovo med njimi. Večja proizvodnja pomeni večje povpraševanje po zlatu, to pa ponovno dvigne njegovo ceno.

Kriza

Leto 2020 bo v ljudskem spominu vselej zaznamovano kot leto, ko je po vsem svetu pustošil koronavirus in za seboj pustil razdejanje – ne le na področju zdravja in zdravstva, temveč tudi na področju gospodarstva. Mnoga podjetja so morala prenehati s poslovanjem, ljudje so ostali brez služb. V obdobju vsake gospodarske krize ljudje raje, kot da bi varčevali v denarju, kupujejo zlato – pravilna poteza, saj ni zagotovila, da bodo privarčevani denar kdaj dobili od banke, če bo ta propadla. Ta rast cene zlata, ki jo je, ponovno, sprožilo povečano povpraševanje, je leta 2020 privedla do rekordne rasti cene zlata.

Rezerve zlata v centralnih bankah

Tako kot posamezniki se tudi države pred finančno negotovostjo zavarujejo z vlaganjem v zlato, natančneje v zlate palice, saj vlaganje v obveznice drugih držav pogosto s seboj prinaša tveganje, da tega denarja država ne bo dobila nazaj. V obdobjih, ko države bogatijo svoje zlate rezerve, seveda naraste tudi cena zlata.

Natančna napoved cene zlata torej, ugotavljamo, ni mogoča, kar pa še ne pomeni, da se cene zlata gibajo povsem naključno. Obstajajo določeni dejavniki, ki vplivajo na ponudbo in povpraševanje po zlatu in s tem posledično tudi na njegovo ceno. Čeprav napoved cene zlata ni mogoča, lahko napovemo vsaj njeno gibanje, pri tem pa si pomagamo – s spremljanjem teh dejavnikov in s tem, da sledimo preteklim trendom.

Avtor