cena zlata graf

Cena zlata – graf nikoli ne laže

Nihanje cen pri plemenitih kovinah kot je zlato, lahko spremljamo na dnevni bazi. V primerjavi z drugimi vrstami finančnih investicij, kot so npr. kriptovalute, zlato omogoča veliko bolj preprosto spremljanje njegovega nihanja. Kljub temu, pa se prepogosto zgodi, da veliko posameznikov po investicij kar malo »zaspi« in včasih celo za nekaj časa pozabi na svoje denarne zaloge v obliki zlata. Za uspešno naložbo je zelo priporočljivo, da se posameznik, ki svoje premoženje »pretaplja« v zlato rezervo, tekoče spremlja trg cene zlata. Graf, ki ga narekujejo cene na borzi je možno najti na različnih spletnih straneh. Razbiranje podatkov in odločanje o tem kdaj je najboljši čas za nakup zlata je lahko za začetnike pogosto naporno. V nadaljevanju se bomo zato osredotočili na trend nihanja zlata na triletni, enoletni, enomesečni, tedenski in dnevni ravni. Prepričani smo, da analiza preteklosti  kateregakoli finančnega trga veliko doprinese k razumevanju trenutnega stanja, zato vas vabimo, da se nam v nadaljevanju  pridružite v analizi nihanja cen na »zlatem« trgu.

CENE ZLATA – GRAF, KI PRIKAZUJE NIHANJE CEN ZLATA ZADNJIH TREH LET (OD 2018 DO 2020)

Pri pregledu grafa, ki prikazuje letno nihanje zlata lahko opazimo trend velikega porasta cen od septembra 2018 naprej. Takrat je cena zlata znašala 32, 833.37 evrov/kg, nato pa je od te točke naprej vztrajno in postopno rasla do avgusta 2020.  V tem času analitiki niso zaznali prevelikih pretresanj na področju rasti zlata in kar optimistično napovedovali finančno prihodnost za investitorje.

CENE ZLATA – GRAF, KI PRIKAZUJE LETNO NIHANEJ CEN (LETO 2020)

Zlato je v zadnjem letu doseglo rekordno ceno v vsej svoji zgodovini, k čemur je botrovala tudi letošnja svetovna kriza povezana s COVID-19. Ta pa še zdaleč ni bila edini razlog za strmoglavo rast cen zlata svetovnega trga, saj so k temu doprinesle tudi volitve v ZDA. Države so svoje zaloge zlata povečevale tudi zaradi  napetosti med ZDA in Kitajsko, ki je povezana s še nesprejetim trgovinskim sporazumom. Za bolj jasno predstavo si zato oglejmo številke, ki opredeljujejo cene zlata. Graf  je na začetku leta (marca 2020),  prikazal letošnjo najnižjo vrednost, ki pa v primerjavi z ostalimi leti, še vedno ni bila tako nizka in je znašala 43,407.57 evra/kg. Od padca naprej je njegova vrednost vztrajno rasla in 6. avgusta dosegla svojo najvišjo vrednost cene zlata. Graf je na ta dan, prvič v zgodovini, prikazal porast cene na kar 55,516.32 evra/kg. Strokovnjaki, kot so Wall Street Journal, Bloomberg, Reuters, idr., so od avgusta naprej napovedovali rast cen zlata. Pa se je to v  zadnjih nekaj mesecih res zgodilo? O tem si preberite v nadaljevanju članka.

  • Cene zlata – graf, ki prikazuje nihanje od avgusta do decembra 2020

O pretirani rasti v zadnjih mesecih od avgusta naprej ne moramo govoriti. Kljub napovedim strokovnjakov, zlato ni preseglo najvišje cene, ki smo jo zasledili v avgustu. V času do septembra do začetka novembra je cena vztrajno nihala in segala od 53,384.69 evra/kg (sept.2020) do najnižje vrednosti tega obdobja oz. 47.517.62 evra/kg zlata. Vseeno lahko rečemo, da grafi prikazujejo kar optimistično napoved v povezavi z rastjo cen zlata, saj se je ta v decembru 2020 ponovno začela povzpenjati in se bo najverjetneje nadaljevala v prvih mesecih naslednjega leta.

CENE ZLATA – GREF KI PRIKAZUJE MESEČNO NIHANJE V ZADNJEM MESECU (NOVEMBRU 2020)

November 2020 za investitorje te drage kovine nič kaj optimističen. Od 9. novembra, ko je cena za kilo zlata znašala 53,019.09 evrov je kar vztrajno padala in konec meseca (30.11) dosegla najnižjo ceno tega meseca, ki je znašala 47,517.62 evra/kg zlata. Vzpodbudno je ta začela ponovno naraščati na začetku decembra in še naprej nakazuje dober trend. Generalno gledano cena zlata še vedno zelo dobro raste in podpira špekulacije borznih strokovnjakov o dobri rasti v prihodnosti.

CENE ZLATA – GRAF, KI PRIKAZUJE GIBANJE CEN V ZADNJEM TEDNU (1.12. do 7.12.2020)

Za tiste posameznike, ki trenutno razmišljate ali pa ste se že odločili za njegovo prodajo v preteklem tednu imamo dobro. Ta se skriva v tem, da je bila na začetku meseca spet zabeležena rast cene zlata. Graf je 1.12. prikazal ceno zlata na kilogram, ki je znašala kar 48,601.26 evra/kg, kar v primerjavi z največjo vrednostjo v avgustu sploh ni tako malo. V naslednjih dneh smo spet lahko spremljali nihanje cen zlata, za katere pa ne moramo reči, da so bile zelo drastične. Zanimiv je bil 6. december, ko je cena zlata skozi ves da znašala 48,759.43 evra/kg in se tako presenetljivo ni spreminjala.

CENE ZLATA – GRAF, KI PRIKAZUJE GIBANJE CEN ENEGA DNE

Informativno si na kratko oglejmo tudi kako cene zlata lahko nihajo znotraj enega dneva, saj boste tako lažje dobili prestavo o tem kako živ je sam proces na trgu zlata. Da se boste lahko kar najbolje pripravili na prodajo ali nakup zlata je dobro upoštevati tudi njegovo dnevno nihanje. Vseeno pa vas opozarjamo, da pri tem razlike v ceni res niso  drastične. Kot primer si bomo vzeli dan 7.12. do 12.00 ure, saj je to realni čas pisanja članka. Tega dne ob 00:00 uri je znesek za kilogram zlata znašal 48.771.16 EUR/kg, zanimivo je dejstvo, da je ta v pičlih desetih minutah padel na 48,641.41 EUR/kg. Potem pa je v roku ene ure ponovno zrasel na 48,738.20 EUR/kg. Trend padanja in naraščanja, se je za razliko od prejšnjega dneva, ko je bila njegova vrednost ves dan enaka, pogosto menjala. Vrhunec je dosegla ob 08:20:00 uri, ko je zrasla na 48,852.04 EUR/kg zlata.

Preučevanje preteklosti je neglede na področje raziskovanja vedno koristna taktika pri razširjanju vaših obzorji. Tega se je dobro zavedati tudi pri vlaganju v zlato, kjer je spremljanje grafov nihanja eno ključnih dejanj, ki bodo vplivala na to, kako uspešni boste pri svoji naložbi. Glede na podatke v obliki grafov in mnenj strokovnjakov prihodnost naložbenega zlata izgleda zelo »svetla«, zato vam močno svetujemo, da tudi sami razmislite o naložbi v »zlato« prihodnost.

Avtor