Borza kriptovalut: kakšna je napoved za leto 2021?

Kriptovalute so posebna in težko predstavljiva oblika digitalnega denarja, ki si jo marsikdo težko predstavlja, marsikdo pa v njej vidi velik potencial in možnost za plemenitenje lastnih denarnih sredstev. Poslovanje in trgovanje kriptovalut pa bi bilo nemogoče in brez vrednosti, če ne bi obstajala borza kriptovalut. Zato si poglejmo, kaj le-ta napoveduje za leto 2021.

Kaj sploh je borza kriptovalut?

Če želite trgovati s kriptovalutami, si morate najprej priskrbeti kriptovalute. Borza je mesto, kjer le-to lahko storite. Borza kriptovalut je namreč neke vrste menjalnica, kjer lahko vaš denar zamenjate za kriptovalute. Tako kakor greste poleti na morje in v kakšni obmejni menjalnici zamenjate evre za kune, tako v borzi kriptovalut zamenjate evre, ali katero koli drugo denarno valuto za izbrano kriptovaluto.

Ko se lotite trgovanja s kriptovalutami, lahko hitro ugotovite, da obstaja več borz kriptovalut. Borza kriptovalut je namreč mesto, ki ga ustanovi določena bolj stabilna finančna hiša ali podjetje. Je mesto, kjer lahko kupite svoje kriptovalute, borza pa vam jih sorazmerno z vašim denarnim vložkom odmeri določeno vsoto.

Borza kriptovalut ima tudi jasno prikazan graf nihanja vrednosti posamezne kriptovalute, ki vam pomaga, da izberete pravi trenutek za začetek trgovanja. Glede na to, da obstaja več različnih borz kriptovalut, lahko predvidite, da se bo tudi vrednost kriptovalut med posameznimi borzami nekoliko razlikovala. Vendar naj vas pomirimo, da so te razlike tako majhne, da na povprečnega trgovalca s kriptovalutami nimajo vpliva. Torej, vi vložite svoj denar za izbrane kriptovalute, borza pa vam dodeli sorazmerno vrednost kriptovalut. Zato je pomembno, da skrbno spremljate graf gibanja vrednosti posamezne kriptovalute.

Kakšni so bili trendi borze kriptovalut v letu 2020?

V začetku leta 2020, natančneje marca, je svet začela pretresati aktualna pandemija virusa Covid-19. Poleg številnih posledic, ki jih ima le-ta za zdravstvo in gospodarstvo, se je upravičeno vprašati, ali nosijo posledice tudi kriptovalute. Borza kriptovalut nam hitro razkrije, da je vrednost marsikatere kriptovalute ravno v letu 2020 začela posegati po novih rekordih. Med temi so Bitcoin, Ripple in še nekatere druge.

Dobro znano je namreč dejstvo, da se v času gospodarskih kriz drastično povečajo vrednosti različnih skladov, kot tudi plemenitih kovin in vseh ostalih oblik, ki so namenjene investiranju denarja in njegovemu plemenitenju. Zato ni nič presenetljivega, da le-to pokaže tudi borza kriptovalut. Razlog za to je namreč v tem, da ljudje v času gospodarske krize ali napovedovanju le-te želijo zavarovati svoj denar, saj vsaka gospodarska kriza s seboj prinese inflacijo aktualne denarne valute, ki jo borza kriptovalut, ali pa katera koli druga borza lahko zavaruje ali celo oplemeniti. Ker je vrednost kriptovalute določena predvsem na podlagi povpraševanja, se je zato bistveno povečala, saj se je po njej povečalo tudi povpraševanje.

Kaj je razlog, da se je povečalo povpraševanje ravno po kriptovalutah?

Na to vprašanje je težko splošno odgovoriti, saj ima vsak posameznik svoj razlog, da se je odločil za vlaganje v kriptovalute. Borza je zagotovo eden izmed vzrokov za to. Vrednost kriptovalut namreč zelo niha, kar daje posameznikom upanje, da bodo lahko izbrali pravi trenutek in iz kriptovalute iztržili kar največ. Zagotovo se razlog skriva tudi v tem, da je posameznik pri trgovanju s kriptovalutami lahko aktiven, saj druge oblike investiranja denarja pri tem niso tako fleksibilne. Zagotovo pa imamo danes ljudje tudi večje zaupanje v kriptovalute, kot smo ga imeli pred 3, 4 leti, ko so začele prodirati v javnost in ko smo si še težko predstavljali, kako nam lahko vrednost, oziroma valuta, ki v fizični obliki sploh ne obstaja, lahko prinese dobiček.

Ali ima aktualna pandemija neposreden vpliv na stanje borze kriptovalut v letu 2021?

Tako kot zaenkrat kaže, da se bo pandemija nadaljevala tudi v letu 2021, lahko pričakujemo tudi, da bo tudi v letu 2021 imela vpliv na kriptovalute. Borza namreč napoveduje še večjo rast vrednosti kriptovalut.

Prvi razlog za to je že dobro znan, ljudje želijo zavarovati in oplemenititi svoje prihranke pred napovedujočo inflacijo, pri čemer jim borza kriptovalut predstavlja odlično izhodišče.

V zadnjem času pa se je razkril še en razlog. Epidemija je s seboj prinesla skrb pred dotikanjem denarja v fizični obliki. Že zadnje pol leta se pojavljajo težnje po vse bolj pogosti uporabi brezstičnega plačevanja, ki pa ga omogočajo tudi kriptovalute. Borza  zato napoveduje, da se bo povečal trend plačevanja tudi s kriptovalutami, zaradi česar bo seveda narasla tudi vrednost kriptovalut.

Če torej še niste vložili v kriptovalute, borza napoveduje, da je trenutno pravi čas, da to storite, saj obstaja zelo velika verjetnost, da bo borza kriptovalut v prihodnjem letu podirala še večje rekorde.