zlata palica

Zlata palica je čarobna paličica dolgoročnega naložbenega varčevanja

Zlata palica je fizično zlato, ki ga lahko primete v roke in tako zagotovo veste, da imate neko realno in dolgoročno vrednost v svojih rokah. Naložbeno zlato je že nekaj tisoč let dejansko najvarnejša naložba za prihodnost, ne samo lastno, ampak tudi za potomce, saj nikoli ne izgubi vrednosti, ampak jo konstantno povečuje. Zlata palica je v zadnjem času zaradi nihanja cene zlata postala zelo zanimiva tudi za kratkoročno špekuliranje in neobdavčene zaslužke.

Zlato je v najbolj surovi in neobdelani obliki neugledna kepa plemenite kovine z več ali manj nečistočami in je že zadnjih nekaj tisoč let veljalo kot stabilno plačilno sredstvo povsod po svetu, kjer ima enako ceno. Še vedno te kepe odkupujejo in jih predelujejo. Sčasoma so ljudje zlato začeli predelovati v kovance in nato še v zlate palice. Ravno zlata palica je postala sinonim za zlate rezerve, tako držav, kot družin in posameznikov, saj so kopičile zlate palice v trezorjih, kot zlato rezervo za krizne čase in za varovanje ter ohranjanje premoženja. Če je država v težavah, običajno začne prodajati zlato.

Da je zlata palica dobra naložba, velja omeniti zato, ker je izjemno likvidna in se jo lahko v vsakem trenutku proda po najboljši možni ceni na trgu. Pri nakupu in prodaji zlata pa ni davkov, niti za fizične, niti za pravne osebe. Pravne osebe pa tudi ne plačajo davka na kapitalski dobiček, kar je izjemno dobro za naložbe in čisti dobiček.

Niso pa vse zlate palice primerne za nakup oziroma za vlaganje, potrebno je vedeti, na kaj morate biti pazljivi pri nakupu zlata, pa naj gre za palice ali kovance. Zlata palica naj ne bo pretežka. Če boste kupili zlato palico, ki je težja od 50 g, jo boste kasneje zelo težko prodali. Na trgu obstajajo zlate palice različnih oblik, velikosti, tež in čistosti. Na svetu je nekaj registriranih kovnic, ki lahko kujejo zlato in ga dajo na trg. Nekaj preverjenih prodajalcev zlatih palic je tudi pri nas. Najbolj znane so avstrijske, nemške in švicarske kovnice.

Kakšna mora biti zlata palica, da je uporabna kot naložbeno zlato? Zagotovo mora imeti najčistejše možno zlato z oznako 1000 ali vsaj 999,9 to je največ torej 24 karatov, vse, kar je pod tem, ni dovolj čisto zlato, da bi ga kasneje lahko prodali po ugodni ceni. Seveda pa se ga da prodati tudi nečistega in v vseh oblikah, tudi poškodovanega, ure, nakit in podobno, bo pa cena nižja. Odkupna cena zlata, ko boste zlato palico želeli prodati, je vedno nekoliko nižja od prodajne in trenutno znaša do 51 EUR na gram 24 karatnega zlata. Za 1 g 20 kt zlata na primer dobite lahko do 37 EUR, medtem ko za 8 kt okoli 15 EUR na gram.

Naložbene zlate palice so težke od 1 grama pa do kilograma. Zlata palica, ki tehta 1 gram stane okoli 59 do 72 EUR. Težja, kot je palica, cenejša je, ni pa smiselno težkih palic kupovati, saj je ne boste mogli prerezati, če boste potrebovali manjši znesek ob prodaji palice. Zlata palica mora imeti vtisnjen pečat kovnice in oznako čistosti zlata. Če tega nima, je ne kupujte.

Zlata palica je tudi zelo zanimivo darilo ob rojstvu otroka ali za nekoga, ki ga res cenite, sploh je priporočljiva za starejše in ljudi srednjih let, ki jim bo zlato ponudilo stabilno vrednost za starost.

Pojavi se vprašanje, kako bi tako vrednost lahko najbolj varno shranili in kje? Ena od možnosti je gotovo doma, če veste, da bo palica res na varnem in da nihče zanjo ne ve. Lahko jo imate v trezorju, ki je tudi zaščita pred potresi, ognjem in vodo ter seveda nepridipravi. Druga možnost je, da najamete sef pri podjetju, ki vam je prodalo zlato palico, saj ima najverjetneje tudi storitve hranjenja zlata. Pri tem dobite papirje, s katerimi dokazujete, da ste lastnih zlata in ga lahko kadarkoli tudi dvignete ali prodate ali kupite dodatno naložbeno zlato.

Še na možnost so trezorji, ki so prav temu namenjeni in jih najamete pri drugih podjetjih, ki hranijo vse vredne plemenite kovine in dragulje, denar, umetnine, delnice in podobno. Možnost so tudi bančni sefi, ki jih ravno tako lahko najamete. Za katero možnost se boste odločili, je stvar vaše presoje in tudi stroška, ki ga mesečino ali letno povzroči tako hranjenje. Ni pa pretirano visok.

Če pa boste zlato kupili izven meja Slovenije, boste pri prehodih meja za tako zlato plačali več dajatev, ki vam jih bo zaračunala država, iz katere zlato izvažate in Slovenija, kamor zlato prispe, poleg tega računajte se na strošek varovanja zlata na poti.

Zlata palica je v primerjavi z zlatim kovancem ravno tako zanimiv naložbeni produkt, kot kovanec. Kovanci so tudi različni po teži, velikosti in čistosti zlata, odvisno je tudi, v kateri kovnici so bili narejeni in koliko so stari. Starejši kot so, bolj so vredni. Pri kovancih je možnost, da boste zgrešili večja, kot pri palicah, kjer so podatki vtisnjeni v zlato palico.

Zlata palica, kje jo kupiti? Cene in pogoji ter hramba se nekoliko razlikujejo pri ponudnikih. Najbolje izbrati tiste, ki so preverjeni in že dolgo na trgu, kjer ne boste našli nekih afer. Preglejte tudi borze, koliko je trenutna cena zlata na borzah, da ne bo preveč odstopala. Izogibajte se nakupom preko oglasnikov od neznancev, sploh, če za zlato nimajo papirjev, dokazil ali računov.

Avtor